Antifašisti regije na Partizanskom groblju pjevali partizanske pjesme – huligani na njih bacali baklje i kamenice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oko 2.000 članova antifašističkih organizacija iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije okupilo se u subotu u Mostaru na središnjoj manifestaciji ‘Dani antifašizma u Mostaru’ na mostarkom spomen obilježju ‘Partizansko groblje’ grupa huligana okupljene je gađala kamenicama, bocama, a bačeno je i nekoliko baklji. Policija je spriječila teži incident i rastjerala huligane. Također, prethodne noći nepoznati počinitelji ispisali su uvredljive poruke na ulazu u spomenički kompleks ‘Ustaše Mostar’ i ‘Gazi balije’.
Prvobitno je bilo planirano da kolona s učesnicima manifestacije pješači dionicu od Musale do Partizanskog groblja, ali je policija odlučila da se učesnici na mjesto održavanja, kao i prošle godine, prebace prebace autobusima. Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić to je prokomentirao:”Sljedećeg puta dovesti ćemo 20.000 antifašista u Mostar i nećemo nikoga pitati za dopuštenje”.

Tajnik pokreta ‘Jugoslovenski centar Tito Beograd’, Boris Petković, ustvrdio je kakao je “danas na ovim prostorima više fašizma nego što ga je bilo u vrijeme Drugog svjetskog rata”.

“Fašizam ponovno diže glavu i stvara podjele među ljudima, stvara probleme, mržnju i sipa otrov među ljude. Zato je bitno danas biti ovdje, na 75. godišnjicu oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, da kažemo da ne smije biti podjela među ljudima, da ne trebamo gledati kako se tko zove, kojem se bogu moli i koje je boje kože. Ako već nismo u istoj državi, možemo biti ljudi, prijatelji i surađivati”, izjavio je Boris Petković.

Središnji program održan je na Partizanskom spomen groblju, koje je djelimično obnovljeno prije dvije godine, a koje je u međuvremenu ponovno u manjoj mjeri devastirano nakon što je spomenik ostao bez fizičke zaštite, prenose agencije.

Prvobitno je bilo planirano da kolona s učesnicima manifestacije pješači dionicu od Musale do Partizanskog groblja, ali iz policije su odlučili da se učesnici, iz sigurnosnih razloga, na mjesto održavanja, kao i prošle godine, prebace prebace autobusima.

“Nama je zabranjeno da u mirnoj koloni odemo Partizanskom spomen groblju i ja pitam tko su ti ljudi koji su donijeli zabranu? Mi ćemo se boriti svim sredstvima protiv toga. Sljedećeg puta dovest ćemo 20.000 antifašista u Mostar i nećemo nikoga pitati za dopuštenje”, prokomentirao je odluku policije predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić.

Komentirajući incident i napade Đuić je kazao kako to ne bi okarakterizirao ni incidentom te da je to potpuno nevažno u usporedbi s manifestacijom i da je to učinio “srednjoškolac, najviše mlađi student”.

Govoreći o važnosti Dana antifašizma i porukama koje će iz Mostara danas biti poslane, Đulić je kazao kako su to poruke za budućnost cijelog društva.

“Nismo ovdje kako bi samo pričali od 1945. Kultura sjećanja jest bitna, ali mi smo ovdje zbog onoga što je pred nama. Jedini garant Bosne i Hercegovine je njeno jedinstvo u svim različitostima. Ako se ne otrijeznimo naša budućnost bit će strašna. Moramo se nadahnuti idejama jedinstva, zajedništva, antifašizma, moramo razmišljati o našoj djeci”, poručio je Đulić. Tijekom završne manifestacije na Partizanskom groblju pjevale su se partizanske pjesme i vijorile jugoslovenske zastave za zvijezdom petokrakom, a povelo se i partizanko kolo.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.