Zastupnica Prašović-Gadžo došla do zanimljivih podataka: Preko Western Uniona ilegalnim migrantima u posljednje dvije godine isplaćeno skoro 6 mil. KM. Kako kada “nemaju” dokumente?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima putem Western Uniona iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine ( 2018., 2019. i 2020.)”, to je dio podataka koje je nekadašnja novinarka, a danas političarka, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović Gadžo, pripremila za sjednicu koju je Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održala u Bihaću.

Kao članica Komisije za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoje identifikacijske dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte. Naime, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacijski dokument”, napisala je zastupnica SBB-a na svom facebook profilu.

“Ako vas zanima koliko je pojedinačno po državama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tijekom 2020. najvise novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u nasu državu uplaceno iz Maroka, čak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana migrantima je uplaćeno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaceno 278.033,11 KM ili 179.527 USD. Za 2019. i 2018. prikaz iznosa objavljujem u fotografiji”, navodi Prašović-Gadžo.

Ona zaključuje da je, uz ukupne milijunske iznose, važno da policijske agencije i Sluzba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje jesu li znali za novčane doznake putem Western Uniona i ako su znali kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH i pri tom većina odbija pokazati dokumente te je nadležnima uputila poziv da počnu raditi svoj posao.

Ona također kaže da još uvijek nije dobila službeni dokument koliko otvorenih transakcijskih računa u bankama u BiH imaju osobe koje nelegalno borave u BiH, no da je isti zatražila te da očekuje informaciju.

“Problem migranata u BiH je humanitarni no i sigurnosni i državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao. Njihova pasivnost je u mnogim segmentima nedopustiva jer ta pasivnost vodi izravno do pretvaranja BiH u parking za migrante”, zaključila je ona uz poruku i o nužnosti
uspostave sustava datiloskopske i sinjaletičke obrade osoba koje nelegalno borave u BiH a s ciljem prevencije kaznenih djela.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.