Vučić: Neće više biti novih jasenovaca i oluja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Srbije Aleksanda Vučić govoreći u Donjoj Gradini na obilježavanju sjećanja ustaških zločina nas Srbima, Romima i Jevrejima u logoru Jasenovac, uputio je ozbiljne kritike i međunarodnoj zajednici.

”Mi danas imamo tri stvari koje moramo da zapamtimo za cjelokupan srpski narod. Pod jedan: mir, mir, mir je najvažniji za srpski narod. Pod dva: i Srbija i Republika Srpska i srpski narod u cjelini mora biti dio međunarodne zajednice, nikada više sebi ne smijemo dozvoliti da budemo izolirani i odstranjeni od svijeta. Pod tri: nema nikakve sumnje i to, danas s pravom možemo kazati da je međunarodno javno pravo odavno sahranjeno, da pravde u međunarodnim odnosima nema, da licemjerje vlada i dvostruki standardi upravljaju politikama velikih sila. I to kažem ovdje njima u lice pred njihovim predstavnicima”, naveo je Vučić.

Kako je kazao, ”sve što važi sa Srbe za druge ne važi”. ”Sve što ne važi za nas važit će za one druge. I kada vam govore licemjeri jedni o tome kako su protiv promjena granica, ne zaboravite da su nam mijenjali granice i ’90-tih, da su pokušali i mijenjati granice i danas i Srbiji još 2008. godini i da im danas odgovara da kažu kako su, tobož, protiv promjena granica. Mi u granice ne diramo, one iz 1991. godine smo priznali. Samo nemojte da nam govorite o pravu i pravdi i nemojte nam govoriti o moralu”, poručio je Vučić, te dodao: ”Novi jasenovci i nove oluje se neće više dogoditi našem narodu. To im danas poručuje, mala nevelika, ali ponosnija i dostojanstvenija Srbija nego što je bila u proteklih 30 godina”.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je “u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu počinjen genocid koji, nažalost, nikada nije verificiran”.

Obraćajući se okupljenima na ovome, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, kazao je kako se granice neće mijenjati, ali da će se granica Republike Srpske “podebljati”.

Također, govoreći na otvaranju izložbe o jasenovačkim mučenicima u Istorijskom muzeju Srbijje, Dodik je rekao da je “Jasenovac odnio više od 500.000 srpskih života, što je dokaz da su na ovim prostorima živjeli monstrumi”. “U ime neke svoje države odlučili su istrijebiti čitav jedan narod – jednu trećinu da pobiju, jednu trećinu da prekrste i jednu trećinu da rasele”, rekao je Dodik na otvaranju izložbe o jasenovačkim mučenicima u Istorijskom muzeju Srbije.

Rekao je da je Jasenovac najtužnija riječ njegovog djetinjstva koja asocira na stradanja i budi sjećanja na tužne priče iz Potkozarja odakle je iz svake obitelji neko stradao.

“Jasenovac je strašno mjesto našeg života, naroda, postojanja i zato je vrlo važno u svakoj prilici okupiti se oko tog sjećanja i ne dozvoliti da ode, već da ga držimo u kolektivnom pamćenju našeg naroda, jer samo tako naša borba ima smisla”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da je istina o Jasenovcu dugo skrivana. “Najstravičnija priča je činjenica da je nakon 1945. arhiva koju je vodila jedna žena koja je spašavala djecu, pokupljena je od strane tadašnje Udbe u Zagrebu i uništena. Tako se taj režim priključio stravičnom zločinu”, rekao je Dodik, kazavši kako  je zahvalan svima koji čuvaju sjećanje na stradanje srpskog naroda.

Obilježavanju sjećanja na žrtve Jasenovca u Donjoj Gradini prisustvovali su predsjednici Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Aleksadar Vučić, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, te ministri u Vladi RS-a, kao i međunarodni predstavnici među kojima je bio i veleposlanik Johann Sattler, šef Izaslanstva EU u BiH.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.