VSTS – hitno prestanak mandata u sadašnjem sastavu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bez ruku SNSD, HDZ-a i Srpskog kluba zastupnici u državnom parlamentu podržali su hitnost procedure prijedloga zakona o prestanku mandata VSTV u sadašnjem sastavu. Stava su da sve što u BiH počinje s VSTV-om treba rješavati hitno. Trenutni sastav VSTV kažu i treći stup vlasti ne osiguranju pravnu sigurnost BiH.

HDZBiH, SNSD i Srpski klub nisu za “brzo skidanje glava” te izražavaju sumnju u povod prijedloga ovog zakona, smatraj da ne treba donositi ishitrene odluke i da temu VSTV ostave za tematsku sjednicu o pravosuđu koja bi trebala biti održana u ožujku. O ovom zakonu se raspravlja na zahtjev zastupnika Dragana Mektića, a ukoliko zastupnici budu glasali kao u slučaju hitnosti procedure on bi mogao dobiti podršku zastupničkog doma.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvatio je zahtjev poslanika Dragana Mektića da se Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, razmatra po hitnom postupku, nakon čega je obavljena zastupnička rasprava o samom tekstu zakona.

Zamjenica Predsjedavajućeg Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH) je, raspravljajući o predloženom zakonu, kazala da tijekom rasprave o proceduri nitko nije spomenuo da je ovu instituciju uspostavo Ured visokog predstavnika, odnosno OHR i međunarodne organizacije.

Po njenim riječima, sve što bi netko tada izgovorio bilo je izravno „želite se miješati u pravosuđe“.

– Kada je to napravljeno, to je bila jedna institucija kojom su se mnogi ponosili – navela je Krišto.

Kada je pitanju VSTV, Krišto kaže da ono nije dalo učinke i nije opravdalo ciljeve i „na to nitko od nas ne može ni na kakav način preuzeti odgovornost“.

– Za to trebaju preuzeti odgovornost oni koji su inicirali ovakvu uspostavu. I ovaj zakon, unatoč svim našim nezadovoljstvima kad je u pitanju rad i funkcioniranje VSTV-a, neće dati rezultate koje mi želimo. Ja osobno želim samo uspostavu neovisnog, profesionalnog, apolitičnog, učinkovitog pravosuđa, u kojem će svaki građanin pred zakonom biti jednak – navela je Krišto.

Po njenim riječima, predloženi zakon se odnosi samo na jedan mandat, te zato misli da nije imala nikakvog smisla hitna procedura.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je kazao da se iz rasprave zastupnika vidi da se svi slažu da nešto treba mijenjati kada je u pitanju i pravosuđe i VSTV, te da je vrlo mali broj onih koji su bez neke jake argumentacije pokušali braniti VSTV.

Po njegovim riječima, Zakon o VSTV-u je potpuno jasan i u njemu stoji da „Vijeće kao neovisni i samostalni organ ima zadatak osigurati neovisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe“.

– Mi smo odbili izvještće o radu VSTV-a za 2017. i 2018. godinu i samim tim smo dali snažnu poruku VSTV-u da nismo zadovoljni njegovim radom i da oni ustvari nisu odgovorili zadatku koji je pred njih postavio Zakon o VSTV-u – kazao je Osmanović.

Zastupnica Alma Čolo (SDA) je navela da „da bi pravosudni sustav u jednoj državi bio neovisan i nepristran i organ koji bira taj pravosudni sustav treba biti neovisan i nepristran, i to stoji u Zakonu o VSTV-u“.

– Ali pod neovisnošću i nepristranošću se podrazumijeva i dojam koji taj sustav ostavlja u javnosti. Ostavlja li u javnosti taj sustav zaista dojam da je neovisan i nepristran? U ovom slučaju mislim da VSTV takvu percepciju nema u javnosti i zbog toga je potrebno smijeniti ovaj sastav VSTV-a – smatra Čolo.

Zastupnik Zlatan Begić (Demokratska fronta) je kazao da predloženi zakon jest temporalnog karaktera, te da „nema tu sustavnih rješenja“.

– Na jednoj od prošlih sjednica sam najavio da će Klub poslanika Demokratske fronte u redovnu zakonodavnu proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u. Taj prijedlog zakona će sadržavati sustavna rješenja kada je riječ o ovoj problematici – najavio je Begić.

Zastupnik Zukan Helez (SDP BiH) je kazao da će podržati ovo zakonsko rješenje „jer kako kažu ako ne donesemo na vrijeme, može biti pravna anarhija“.

– Ovo sad što imamo, ovo je dobrim dijelom gore od pravne anarhije. Znamo svi kako je uspostavljen VSTV i u početku je to i ličilo na nešto, dok ljudi nisu shvatili da su jednostavno otuđeni centar moći, da nema nitko utjecaj na njih. Što je veća tragedija, oni su pod izravnim političkim utjecajem – ustvrdio je Helez.

Zastupnik Nermin Nikšić (SDPBiH) je kazao da je jedna od činjenica da su reformu pravosuđa u BiH predvodili i donosili ključne odluke predstavnici međunarodnih institucija.

Dodao je da potpuno podržava da treba uvesti reda, razriješiti pitanja i izbora VSTV-a. Smatra da je vrlo važno rješenju problema pristupiti studiozno, te da se dođe do zakonskih rješenja koja realno mogu proći, a koja će uvesti reda i u izbor i formiranje VSTV-a, njihove nadležnosti, ali i u izbor čelnika tužiteljstava.

Predsjedavajući Kluba zastupnika Srpski klub Nenad Stevandić je, komentirajući predloženi zakon, kazao: “Ovaj zakon u ovoj formi pravi od nas ljude koji ćemo se sutra posvetiti da mi lobiramo po sudovima da prođe neko naš u VSTV“.

– Zato sam rekao da je rješenje strukturalni dijalog, rješenje je novi zakon, rješenje je birati i sudce i tužitelje i VSTV ako treba, da ih potvrđujemo u parlamentima, da to vratimo tamo gdje postoji izvorni suverenitet onih koje je narod izabrao – naveo je Stevandić.

Zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) je tijekom rasprave rekao „da su se predstavnici i svi članovi pravosudnih organa ponašali odgovorno i onako kako je to utvrđeno ovim zakonom, mi ne bi imali danas ovu točku dnevnog reda“.

– Međutim kako to nije bilo tako, došlo se u situaciju da građani ove države nemaju povjerenje u pravosudne institucije i općenito u pravosudni sustav, što znači da se neke stvari moraju mijenjati, a treba se mijenjati ono što je prouzročilo takvo stanje – smatra Emrić.

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da zastupnici te stranke nisu govorili o dobrom stanju u pravosuđu, niti su branili stanje u pravosuđu, niti u VSTV-u, nego su govorili da ovo ne treba donositi po hitnom postupku.

Zastupnik Branislav Borenović (PDP) je kazao kako smatra da su se svi složili da je stanje u pravosuđu iznimno loše i da o tome govore skoro na svakoj sjednici parlamenta.

Nakon što je okončana rasprava o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, koji je predložio zastupnik Dragan Mektić (SDS), zastupnici su bez rasprave ‘prešli’ više zakonskih prijedloga, a o svakom od njih će se izjašnjavati na kraju sjednice.

(Izvor: FENA/FTV)

Share.

Comments are closed.