Vlada HNŽ: Nastavlja se snažna potpora braniteljima, za potresom pogođenu školu u Petrinji 20.000 KM, a traži se i očitovanje ministra financija o padu servera

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na danas održanoj 147. sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Adnan Faladžić, ministar financija podnio je Informaciju u svezi poteškoća u isplati financijskih sredstva izazvanih kvarom na informatičkoj opremi, odnosno serveru za obračun plaća proračunskih korisnika.

Podsjetimo, zbog pada serveta u Ministarstvu financija HNŽ-a, izgubljena je baza i podatci o 6.000 proračunskih korisnika, a ministar Adnan Faladžić do sada se nije javno izjasnio ovoj svojevrsnoj informatičkoj havariji zbog koje trpe proračunski korisnici.

Vlada HNŽ-a donijela je Zaključak kojim se ministar financija Adnan Faladžić zadužuje da žurno informira javnost o svim detaljima novonastale situacije u svezi kvara na serveru u ovom županijskom ministarstvu kao i o mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju u cilju rješavanja nastalih problema, a kako bi se stanje servera dovelo u normalnu situaciju.

Nastavljajući snažnu potporu braniteljskoj populaciji, Vlada je dala suglasnost na Program utroška Ministarstva za pitanja branitelja za 2021. godinu u kojemu se, uz redovita izdvajanja za grantove udrugama u iznosu od 519.780  KM, za prava temeljem Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji izdvaja 2.870.000 KM.

S ciljem poboljšanja uvjeta života braniteljske populacije, uz ostalo, realizirat će se stambeno zbrinjavanje u iznosu od 350.000 KM, potpore upošljavanju i samoupošljavanju u iznosu od 300.000 KM, subvencionirati zapošljavanje djece poginulih branitelja i RVI u iznosu od 200.000 KM, plaćanje naknade upisa u obrazovne ustanove i doškolovanje, stručno osposobljavanje i prekvalificiranje u iznosu od 230.000 KM, te obveze plaćanja naknade za građevinsko zemljište u iznosu od 50.000 KM.

Također, za zdravstveno osiguranje izdvojit će se 290.000 KM, medicinsko preveniranje i rehabilitiranje 120.000 KM, podizanje i održavanje nadgrobnih spomenika, te troškove pokopa 120.000 KM, ortopedska i druga pomagala 150.000 KM, obilježavanje značajnih datuma 80.000 KM i jednokratne pomoći 350.000 KM.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Program transfera za veterinarstvo u ukupnom iznosu od 180.000 KM. Istaknuto je kako se Programom, uz ostalo, osiguravaju sredstva za preveniranje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluku o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektronaponski objekt fotonaponske elektrane „Pažin“ na Pješivcu u Općini Stolac.

Također, Vlada je odobrila 20.000 KM za obnovu potresom oštećene Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.