Vijesti ummeta slave masakr u Bruxellesu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Vijesti ummeta’ su, izvješćivajući o terorističkom napadu u Parizu na svom blogu istaknule da se radi o “radosnoj vijesti za sve iskrene muslimane!”, slavljen je i vijest o terorističkom napadu u Sarajevu na vojnike OS BiH, a prenose i događanja s ratišta u Siriji i Iraku.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je potvrdio da je blog “Vijesti ummeta” lociran na prostoru države Georgia u SAD.

‘Vijesti ummeta’, nekada web portal, a sada blog sa kojeg su upućene prijetnje građanima BiH, registriran je na servisu “wordpress.com”.

Svojedobno je TV N1 neslužbeno doznala da je jedan od glavnih umova portala bio Nedžad Balkan zvani Ebu Muhamed uz grupu osoba iz BiH i Sandžaka.

 

Stranica je, navodno, uređivana iz Švicarske, Austrije, Švedske. Nedžad Balkan, za kojeg nije utvrđeno stoji li i danas iza bloga ‘Vijesti ummeta’, porijeklom je iz Tutina, a pripada tekfirskoj ideologiji koja nije u skladu sa službenim stavovima Islamske zajednice u regiji.

On je propovijedao u sedmom okrugu u Beču, a austrijske vlasti svojevremeno su ga okarakterizirale kao radikalnog po stavovima.

‘Vijesti ummeta’, koji je platforma za propagandu “Islamske države”, veličao je terorističke napade u Parizu uz poruku da će uskoro teći krv ulicama cijele Europe. U tekstu objavljenom na ovom portalu nakon napada u Sarajevu, u obraćanju “ne/sigurnosnim agencijama BiH”, piše da je “Bosna prelivena krvlju mudžahedina koji su se borili da uspostave šerijat” i da “ta krv nije uzalud prolivena i da je dala svoje plodove”.

Tekfir-ideologija nastavak je učenja sekte haridžija te u prijevodu znači anatemiziranje drugih muslimana kao nevjernika, što je samo po sebi suprotno učenju islama.

(Republikainfo.com)

Share.

Leave A Reply