Ustavni sud Slovenije: Odluka o PC uvjetu za rad u državnim službama je neustavna – Cijepljenje ne može biti obvezujuće

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Slovenski ustavni sud u ponedjeljak je objavio pravorijek o tome da odluka slovenske vlade prema kojoj bi u službenim prostorijama državne uprave smjeli raditi samo oni koji su se cijepili protiv Covida-19 ili su bolest preležali i tako stekli imunitet “nije u skladu s ustavom”.

Spomenutu odluku vlada Janeza Janše donijela je sredinom rujna ove godine, ali nije stupila na snagu jer su sindikati zaposlenih od Ustavnog suda tražili da se provjeri njena ustavnost i do sada je bila samo “suspendirana” do konačnog pravorijeka, prenosi HINA.

U svom pravorijeku ustavni suci su naveli da je takvozvani PC uvjet za dolazak na posao “znači samo cijepljeni i preboljeli” zapravo jednako određivanju cijepljenja kao “obvezujućeg” za zaposlene, te da se nešto takvo ne može propisivati podzakonskim aktima ili odlukama vlade nego zakonima, a u ovom slučaju da tu problematiku treba riješiti dopunama zakona o zaraznim bolestima.

Odredba vlade o PC uvjetu nije u skladu s 120. člankom slovenskog ustava i nije bila donesena u skladu sa zakonskim zahtjevima koje za cijepljenje zaposlenika određuje zakon o zaraznim bolestima, naveli su u obrazloženju ustavni suci.

/Republika/

Share.

Comments are closed.