6.000 KM ZA 22 GODINE ČEKANJA PRAVDE – Ustavni sud prihvatio apelaciju sina ubijenog Joze Leutara: Država kriva jer nije pronašla i procesuirala odgovorne

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ustavni sud BiH je zaključio “da postoji povrjeda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac ozlijeđen od kojih ozljeda je kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj 135. sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH u predmetu AP 1220/20 zaključio je “da postoji povrjeda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac ozlijeđen od kojih ozljeda je kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja”.

Radi se o žalbi Ivice Luetara, sina pokojnog doministra unutarnjih poslova FBiH, preminulog nakon atantata autobombom u središtu Sarajeva koju je, temeljem punomoći obitelji, podnio odvjetnički ured iz Mostara Dalipagić-Crnjac.

“Prema izvješću sa sjednice Velikog vijeća Ustavnog suda BiH vidimo da je apelacija uspjela. Ne mogu iskazati sreću i zadovoljstvo zbog obitelji, ali i što ovo daje vjetru u pravosuđe svih građanima u BiH. Znamo da je povjerenje u pravosuđe iz raznih razloga bilo poljuljano, a ovo vraća u vjeru. Na apelaciji je zdušno radio cijeli naš odvjetnički ured, a daljnje poteze odrediti ćemo nakon što budemo upoznati s obrazloženjem”, kratko je komentirala odvjetnica Nada Dalipagić za Dnevni list.

Podsjetimo, sin i obitelj pokojnog Leutara u žalbi navode da je na njegova pokojnog oca, tada doministra MUP-a FBiH, 16. ožujka 1999. godine izveden politički atentat od čijih posljedica ranjavanja je preminuo 12 dana nakon toga. Međutim, ni nakon 22 godine nisu pronađeni ni procesuirani odgovorni.

U žalbi se ističe kako apelant smatra da je, kao oštećeni, smrću svoga oca pretrpio štetu u poštivanju ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH i tu tvrdnju je jučerašnjim zaključkom prihvatio Ustavni sud BiH. Apelant se u žalbi pozivao na tri presude Suda za ljudska prava u Strassbourgu u sličnim slučajevima, gdje su Ujedinjeno Kravljevstvo, Francuska i Turska kažnjenje zbog neučinkovite istrage i neprocesuiranja ubojstava.

Sin i obitelj pokojnog Leutara također smatraju da su tijekom same istrage o atentatu napravljeni brojni propusti, kao i da nadležno Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu kao i policijske agencije koje su radile na  istrazi nisu poduzeli dovoljne mjere koje su nužne u rasvjetljavanju ovog kaznenog djela.

Naime, apelant Ivica Leutar ukazao je na povrjedu prava na život iz Ustavav BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da se u trenutku podnošenja apelacije istraga vodi 21 godinu čime su povrijeđena njegova prava. On također navodi da je u nadležnostima tužiteljstva i vođenju istrage doznao iz medija, a da se ni nakon 21 godinu ne zna počinitelj kaznenog djela te zahtjeva ‘osvrt na provođenje istrage koja se vodila kod Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, te naglašava da Županijsko tužiteljstvo Sarajevo i agencije koje su radile na ovoj istrazi nisu poduzeli dovoljne mjere u rasvjetljavanju slučaja ta da su tijekom istrage urađeni mnogobrojni propusti.

Ivica Leutar također u svojoj žalbi prema Ustavnom sudu BiH navodi da se, s obzirom na vrijeme ubojstva, političke okolnosti i prilike, u istragu smrti njegovog ova bespotrebno upleli brojni akteri, počevši od međunarodnih do domaćih, do aktera proizišlih iz obavještajnih struktura BiH i međunarodne zajednice, a posebno ističe da su tijekom istrage, koja je prethodila podizanju optužnice protiv 6 osumnjičenih (pravomoćno oslobođenih), kojima se sudilo za ubojstvo njegova oca, počinjeni brojni propusti i nedostatci te da je istraga išla u potpuno pogrešnom smjeru.

“Apelant ukazuje da na naročito ozbiljne nedostatke u vezi isplaćivanja javno raspisane nagrade za informaciju koja je trebala dovesti do otkrivanja odgovornih za ubojstva njegovog oca, kao što ukazuje i na očito insinuiranje zaštićenog svjedoka, ali i na davanje lažnog iskaza istog. Apelant navodi, njemu nikada razjašnjenu činjenicu, da su se među prvima na mjestu ubojstva pojavili agenti tadašnje Agencije za istrage i dokumentaciju RBIH (AID), odnosno obavještajne
službe RBIH koji su prema njemu dostupnim informacijama bili zaduženi za praćenje njegovog oca. Također, apelant ukazuje da mu je otac bio štićena osoba, te je Federacija BiH bila dužn zaštititi ga. Apelant smatra da su mediji imali bolji uvid u istragu nego obitelj oštećenog (pri tome ukazujući na ulogu oštećenog koji je potpuno marginalizovan prema odredbama ZKP koje su na snazi), te ističe da su pisanja medija nanijela dodatne duševne boli njemu i članovima njegove obitelji, kao i da je prilikom svake godišnjice smrti putem medija pozivao institucije na procesuiranje odgovornih”, stoji u Zaključku.

“Ustavni sud može konstatirati da istraga povodom događaja u kojem je ranjen otac apelanta, od kojih povrjeda je kasnije podlegao, koju su oba tužiteljstva nadležna za vođenje istrage kvalificirali kao kazneno djelo terorizma, još uvijek ni 22 godine i šest mjeseci poslije nije završena. Prije svega Ustavni sud, uz uvažavanje svih okolnosti konkretnog predmeta (kazneno djelo koje je u pitanju, obimnost, složenost) ne može iznači opravdanje za trajanje istrage u ovom periodu. Stoga u okolnostima konkretnog predmeta, bez potrebe daljnjih razmatranja navoda apelanta, Ustavni sud nalazi da je apelantu povrijeđeno pravo iz člana II/3.a) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 2. Europske konvencije”, zaključuje se.

Ustavni sud je odlučio da apelantu za utvrđenu povredu prava na život odredi naknadu u iznosu od 6.000 KM, kao satisfakciju za nematerijalnu štetu, a da navedeni iznos apelantu, u roku od mjesec dana, isplati Vlada Kantona Sarajevo, nalazeći da je za nedjelotvornost istrage u pretežitom dijelu zaslužno Kantonalno tužiteljstvo.

Podsjetimo, u medijskim istupima sin pokojnog Leutara, Ivica Leutar, isticao je kako je u ubojstvo njegovog oca umiješan “tadašnji, ali i sadašnji” vrh sigurnosne službe, kao i istaknuti visoki politički dužnosnici iz samog državnog vrha, a smatra i da se i danas sprječava i prikriva pronalazak odgovornih i njihovo procesuiranje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.