Uhićena sedmorica osumnjičenih za zločin nad Bošnjacima na području općine Sokolac, za osmog se traži izručenje iz Kanade

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osumnjičeni se terete da su u mjesecu rujnu 1992. godine, u okviru širokog i sustavnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, isplanirali, organizirali i sudjelovali u ubojstvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci u općini Sokolac i progon civilnog stanovništva sa navedenog područja, izvijestili su iz Tužiteljstva BiH.

Kako se dalje navodi, u kooriniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, u ranim, jutarnjim satima, na području općine Sokolac, locirali su, identificirali i lišili slobode ukupno 7 osumnjičenih osoba.

Putem međunarodnih pravnih mehanizama, bit će zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekooceanskim zemljama.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubojstva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

Radi se o zločinu počinjenom dana 21/22 rujna 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama, bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, izuzev posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata, te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostatci džamije odvezeni su na smeće i bačeni preko tijela ubijenih. Tijekom dana realizirat će se policijske i operativne aktivnosti na dovođenju osumnjičenih u Tužiteljstvo BiH.

Ovim predmetom kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u MKSJ zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS, koji će biti ispitan u suradnji sa organima MRMKS i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Jutrošnja akcija, realizirana po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine, odnosi se na osumnjičene:

1. Milan Tupajić, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac, nekadašnji predsjednik Kriznog stožera Sokolac

2. Radomir Obradović, zv.”Dragan”, rođen 1950. Krševi, Sokolac, nekadašnji zapovjednik SJB Sokolac

3. Radislav Krstić, rođen 1948. godine, Nedjeljišta, Vlasenica, nekadašnji zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS (nalazi se na izdržavanju kazne u Poljskoj)

4. N.K., rođen 1954. godine, pripadnik čete Vojne policije 2.rmtbr, boravi u Kanadi, bit će zatraženo izručenje

5. Miladin Gašević, zv.”Ćirko”, rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac, zamjenik zapovjednika Izviđačke čete 2.rmtbr

6. Momir Momir, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr

7. Branislav Kezunović, zv. “Miki”, rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr

8. Željko Gašević, rođen 1968., Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr

9. Jadranko Šuka , rođen 1957. godine, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.