UBRZATI IZBORNE I USTAVNE REFORME Borell: Zapadni Balkan ponovno na EU agendi. Odmah.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Snažna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine svih ministara EU i to moram podvući”, kazao je Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku nakon današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove. Ministri su se složili da BiH ove godine mora ubrzati izborne i ustavne reforme, kazao je Borell. ”Moramo ovo osigurati putem svakodnevnih uključenja u procese našeg predstavnika u BiH i u Sarajevu”, kazao je, prenosi BHRT.

On je tijekom današnjeg sastanka Vijeća EU i debate o zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne prijedloge za jačanja EU angažmana u regiji.

”Nećemo čekati još dvije godine, niti dva mjeseca, prije nego što stavimo zapadni Balkan ponovo na EU agedu. Prije ljeta ponovo ćemo razgovarati i razmotrit prijedloge zemalja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažiramo u regiji poručio je Borell. On naglašava da su se ministri vanjskih poslova EU tijekom strateške debate o zapadnom Balkanu složili u ocjeni da “regija ima specijalnu ulogu u Europi i za Europu”.

Za sljedeći tjedan je najavio da će organizirati večeru za lidere zapadnog Balkana u Bruxellesu. ”Na večeri ćemo razmotriti cijelu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Regija je dio problema i dio rješenja. Moramo ga sagledati iz geopolitičkog kuta i to ćemo uraditi i sljedeći tjedan sa svim liderima sa Zapadnog Balkan”, kazao je.

Govoreći o Zapadnom Balkanu ministri su se složili da treba ubrzati proces pristupnih pregovora s EUropskom unijom, a posebno je istaknuo Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Integracija Srbije i Crne Gore u EU mora krenuti naprijed”, rekao je. Trebamo ubrzati proces vizne liberalizacije za Kosovo. Očito je i opredjeljenje za rješavanje dijaloga između Beograda i Prištine, koji je zakazan da počne prije kraja lipnja.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.