Ubijen vodeći iranski nuklearni znanstvenik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznati iranski nuklearni znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je u petak u blizini Teherana, objavili su iranski mediji. Fakhrizadeha su Zapad, Izrael i iranski disidenti dugo sumnjičili da stoji iza onoga što smatraju prikrivenim programom izrade atomske bombe koji je zaustavljen 2003. Iran dugo vremena niječe da pokušava razviti nuklearno oružje.

Prije vijesti o ranjavanju, nekoliko je iranskih medija, uključujući i državnu televiziju IRIB, objavilo da je znanstvenik ubijen u napadu, a to je, prema pisanju AFP-a, u petak poslijepodne potvrdilo i iransko ministarstvo obrane.

“Novi izvori kažu da je znanstvenik bio žrtva pokušaja ubojstva u oružanom napadu nepoznatih ljudi na njegove tjelesne čuvare”, objavila je iranska državna televizija.

Novinska agencija Tasnim ranije je objavila da su “teroristi raznijeli drugi automobil” prije nego što su pucali na vozilo u kojemu su bili Fakrizadeh i njegovi tjelohranitelji.
Nedugo nakon atentata na Twitteru se oglasio zapovjednik iranske vojske.

– Na ubojice ovog mučenika udarit ćemo poput groma i natjerati ih da se pokaju zbog svog postupka – napisao je Hossein Dehghan koji je također i vojni savjetnik ajatolaha Alija Hameneija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tvrdi kako je u ubojstvo znanstvenika umiješan i Izrael.

– Teroristi su danas ubili eminentnog iranskog znanstvenika. Ovakav kukavičluk – s ozbiljnim naznakama izraelske uloge – pokazuje očajničko ratovanje među počiniteljima – objavio je Zarif na Twitteru.

Iako službeni Izrael nije komentirao tvrdnju iranskog ministra vanjskih poslova Mohameda Džavada Zarifa o postojanju “ozbiljnih naznaka” da je Izrael odigrao ulogu u ubojstvu iranskog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha koje se dogodilo u petak, The Associated Press piše da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu 2018. godine tijekom konferencije za medije ustvrdio da Fakhrizadeh i dalje predvodi napore Irana da razvije nuklearno oružje.

Netanyahu je na spomenutoj konferenciji ustvrdio da je iranski znanstveni projekt “Plan AMAD”, koji je bio aktivan od 1989. do 2003. godine i navodno imao za cilj razvijanje nuklearnog oružja, još uvijek aktivan te da ga vodi Fakhrizadeh.

“Ključan dio plana bio je formiranje novih organizacija kako bi se nastavilo s radom. Tako je rekao dr. Mohsen Fakhrizadeh, čelnik “Plana AMAD”. Zapamtite to ime, Fakhrizadeh”, rekao je Netanyahu te istaknuo navodnu Fakhrizadehovu izjavu koja je glasila ovako: “Opći je cilj objaviti obustavu ‘Plana AMD’… Posebne će se aktivnosti nastaviti u okviru razvoja znanstvenih spoznaja.”

“Specijalne aktivnosti, znate što to znači. Iran je upravo to i napravio”, nastavio je Netanyahu. “Nastavio je taj rad u nizu organizacija tijekom godina. Danas, u 2018. godini, taj se rad obavlja u SPND-u, organizaciji unutar iranskog ministarstva obrane. Neće vas iznenaditi spoznaja da SPND vodi ista osoba koja je vodila ‘Plan AMAD’ – dr. Mohsen Fakhrizadeh. Također, i ne slučajno, većina ključnog osoblja SPND-a za njega je radila u ‘Planu AMAD’.”

Istraga Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) utvrdila je da je program obustavljen 2003. godine.

Zapadne države Fakrizadeha dugo smatraju predvodnikom tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja. Izrael i SAD tvrde da Teheran u tajnosti pokušava ponovno pokrenuti taj projekt, a Iran godinama odbacuje da želi nuklearno oružje.

Fakrizadeh je bio među rijetkim znanstvenicima spomenutima u „konačnoj procjeni“ Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz 2015. o tome razvija li bliskoistočna država atomsku bombu. U izvještaju IAEA-e stoji da je ubijeni Iranac nadzirao aktivnosti „moguće vojne dimenzije nuklearnog programa“ unutar “Plana AMAD”.

Tko god stajao iza napada, sigurno je da će on podići tenzije između Irana, SAD-a i američkih saveznika u regiji u posljednjim tjednima mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je više puta optužio Iran da potajno radi na atomskoj bombi te je povukao SAD iz sporazuma JCPOA između Teherana i svjetskih sila kojim su u vrijeme mandata Baracka Obame Iranu ukinute neke ekonomske sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa. Obamin potpredsjednik u dva mandata, novi američki predsjednik Joe Biden, najavio je da će vratiti SAD u taj sporazum.

Reuters piše kako je anonimni američki dužnosnik ranije ovaj mjesec potvrdio da je Trump od vojnih savjetnika tražio plan za mogući napad na Iran, no da je potom odustao od toga.

Podsjetimo, iransko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako su “naoružani teroristi napali vozilo u kojem je bio Mohsen Fakhrizadeh, čelnik organizacije ministarstva za istraživanje i inovacije”. “Nakon sukoba između terorista i njegovih tjelohranitelja Fakhrizadeh je teško ozlijeđen i odveden u bolnicu”, dodaje se u priopćenju, a prenosi Reuters.

“Liječnici nažalost nisu uspjeli spasiti Fakhrizadeha, pa je prije nekoliko minuta taj menadžer i znanstvenik dosegao visok status mučeništva, nakon godina borbe”, priopćile su iranske oružane snage. Iranska novinska agencija Tasnim ranije je objavila da su “teroristi raznijeli drugi automobil” prije nego što su pucali na vozilo u kojem su bili Fakhrizadeh i njegovi tjelohranitelji.

Zarif je rekao je da iza ubojstva vjerojatno stoji Izrael, no nije dao dokaze za tu tvrdnju. “Ovaj kukavičluk, s ozbiljnim naznakama da iza njega stoji Izrael – pokazatelj je očajnog ratnog huškanja počinitelja. Iran poziva međunarodnu zajednicu, a posebno Europsku uniju, da prestane imati sramotne dvostruke standarde te da osudi ovaj čin državnog terorizma”, napisao je Zarif na Twitteru.

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija obećao je osvetu nad Fakrizadehovim ubojicama. “Poput gromova ćemo udariti na ubojice ovog potlačenog mučenika i oni će požaliti što su to učinili”, napisao je Twitteru Hosein Deghan.

 

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.