U Srbiji uhićen edin Vranja, bivši FUP-ovac, zbog sumnje za ratni zločin nad Srbima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

MUP Srbije uhitio je bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP) Edina Vranja. On je uhićen pri ulasku u Srbiju, kod graničnog prijelaza Uvac – Rudo te je proveden u Beograd. Kako izvješćuje TANJUG, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz kaznenu prijavu, biti priveden Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu.

Kako je priopćio MUP Republike Srbije, Vranja se tereti da je u periodu od siječnja 1993. do listopada 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu sudjelovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 2014. godine je podnijela izvješće protiv 13 osoba. Prema tadašnjem pisanju Glasa Srpske, prvoosumnjičeni je bio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a drugoosumnjičeni smijenjeni načelnik Sektora policije FUP-a Edin Vranj. Sumnjičili su se za ratne zločine nad Srbima na području Goražda, u mjestu Strmica i Međeđa.

Za Vranjem je navodno raspisana tjeralica MUP-a Srbije iz 2018. godine.

Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, Edin Vranj je kao drugi svjedok obrane 2018. godine izjavio je da je 1993. godine bio zamjenik načelnika press službe u komandi IBOG-a te da je sudjelovao u akciji na Sokolovim stijenama 21. siječnja 1993. godine, piše Klix.ba.

“To je bio dan akcije za oslobađanje Strmice i Strgačine koju su provodile snage ABiH u Goraždu. Snimao sam te aktivnosti”, kazao je Vranj i dodao da je Zaim Imamović zapovijedao akcijom.

Edin Vranj je magistar kriminalističkih i doktorant pravnih znanosti, koji je kriminalističku i sigurnosnu izobrazbu sticao u Sarajevu, Beogradu i Skoplju.

Punih 30 godina proveo je na različitim operativnim i rukovodećim poslovima u kriminalističkoj policiji i to, manje – više, na svim linijama suzbijanja kriminaliteta.

Šira javnost ga pamti kao načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, te kao načelnika Odjela za organizirani i međužupanijski kriminal, čiji su inspektori u to vrijeme postizali zapažene rezultate na hapšenju brojnih i poznatih kriminalaca.

Edin Vranj napustio je Federalnu upravu policije 2016. godine, kada je postao direktor privatne agencije za sigurnost.

/Republiakinfo.com/

Share.

Comments are closed.