U Mostaru uhićena kriminalna grupa: Za biznismena utjerivali dug, pa i njega i majku mu ucjenjivali i oteli

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su rano jutros u Mostaru, u okviru akcije kodnog naziva ‘Impact’, uhitili više osoba koje se terete za počinjenje niza kaznenih djela – organizirani kriminal, iznudu, prijevaru, trgovinunarkotičkim sredstvima i otmice. Uhićeno je osam osoba iz Mostara inicijala S.D. (1978.), A.Š. (1987.), A.F.(1991.), R.D. (1970.), M.V. (1979.), V.D. (1975.), Đ.D. (1982.) i E.M. (1972.), službeno je priopćeno iz FUP-a.

Mediji prenose neslužbenu informaciju da su među uhićenima i Sado Seferović, poznatiji kao Sado Đugum i Dženan Demirović.

Kako neslužbeno doznaje Dnevni avaz, Đugum i njegovi pomagači ponudili su se jednom mostarskom biznismenu da preuzmu i naplate dug koji je prema njemu imao jedan Mostarac od kojeg su potom iznudili više od 3.000 KM te mu uzeli i vozilo audi. Nakon toga su se ustrijemili i na spomenutog biznismena koji ih je angažirao pa su i njega krenuli reketariti.

To je trajalo od ožujka ove godine do njihovog uhićenja. Kako Avaz neslužbeno doznaje oni su od biznismena između ostalog iznudili i BMW koji je vrijedan više desetina tisuća maraka, a sam biznismen i njegova majka bili su i oteti.

Uhapšeni se trenutno nalaze u prostorijama FUP-a u Mostaru, a kasnije će biti prebačeni u Sarajevo.

Glasnogovornica FUP-a Marina Zović za Klix.ba je kazala da su osumnjičene osobe višestruki povratnici u vršenju kaznenih djela.

“Od jutros vršimo pretrese na devet lokacija na području Mostara. Sedam osoba je uhićeno, a jedna je još nedostupna. Pronađeni su droga, oružje, sreljivo”, rekla je Zovića za Klix.ba.

Iz ispostava Federalne uprave policije (FUP) u Mostaru potvrđena je ova akciju te izdano i piriopćenje:

“Dana 23.11.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Županijskog Tužiteljstva HNŽ počeli su s realizacijom operativne akcije kodnog naziva ‘Inpact’, a vezano za dokumentiranje osoba koja se sumnjiče za izvršenje kaznenih djela ‘Organizirani kriminal’ iz člana 342., a u vezi s kaznenim djelima ‘Iznuda’ iz člana 295., ‘Prijevara’ iz člana 294., ‘Otmica’ iz člana 180. Kaznenog Zakona FBiH.

Postupajući po Naredbi Županijskog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi na devet lokacija na području Mostara, te je lišeno slobode osam osoba iz Mostara inicijala S.D. (1978.), A.Š. (1987.), A.F.(1991.), R.D. (1970.), M.V. (1979.), V.D. (1975.), Đ.D. (1982.) i E.M. (1972.), koji se sumnjiče da su se u mjesecu ožujku 2020. godine, planski udružili s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećoj osobi od kojeg su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke ‘Audi A6’ i novčani iznos od 3.400 KM, a nakon čega su se usmjerili na naprijed spomenutog poduzetnika, te od istog na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo ‘BMW’ čija je vrijednost cca 30.000 KM, i novac u iznosu od 2.000 KM.

Prilikom pretresa je do sada pronađena NN materija koja svojim izgledom asocira na opojnu droge ‘amfetamin’ i ‘cannabis sativa L’, vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji potiču ili su korišteni prilikom izvršenja predmetnih kaznenih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, nakon čega će u zakonskom roku biti predane na dalju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu području prilikom realizacije ove operativne akcije su pružili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.