U Mostaru 101. Šantićeve večeri poezije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šantićeve večeri poezije, 101. po redu, koje organizira Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ‘Prosvjeta’, Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo ‘Gusle’, počinju u nedjelju 11. listopada u Mostaru, a manifestaciju će u 18 sati u Vladičanskom dvoru otvoriti predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prema riječima v.d. predsjednice SPKD ‘Prosvjeta’ Gradski odbor Mostar, Sanje Bjelica Šagovnović, organizatori su se odlučili da i unatoć pandemiji koronavirusa održe manifestaciju, jer je kroz svoje stogodišnje trajanje održavana i u težim vremenima i okolnostima.

Manifestacija će se održati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a neki od događaja gdje se očekuje veći broj prisutnih, bit će održani na otvorenome.

“Šantićeve večeri poezije su izrasle u prepoznatljivu kulturnu manifestaciju i izašle iz okvira pjesničkih večeri, pa tako i ove godine u sedam dana imamo različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanja, izložbe“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Kako je rekla, na otvaranju će biti upriličena izložba pod nazivom ‘Nemanjići-rađanje kraljevine’ i glazbeno – poetski program ‘Nemanjići i Šantić’.

Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za istoimenu seriju koju je snimao RTS povodom 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

“I sam Šantić pisao je o Nemanjićima, posebno o Svetom Savi, te ćemo na otvaranju čuti te pjesme koje su široj javnosti možda manje poznate“, navela je Bjelica Šagovnović.

Istog dana biće održana i promocija knjige “100 Sizifovih pravopisnih pravila” i izložba o Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis Bojana Jokanovića, te početak Prosvjetine škole srpskog jezika, povijesti i kulture.

U ponedjeljak 12. listopada bit će održana dodjela Prosvjetine stipendije ‘Vladimir Ćorović’ i predavanje ‘Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti’ Borjana Mitrovića te nastup etno-grupe Sveti Dimitrije.

Jedna večer Štantićevih večeri ‘Nevesinje – Šantićeva druga kuća’, tradicionalno se održava i u Nevesinu te će u utorak, 13. listopada u 19 sati u Galeriji Nevesinje biti održana glazbeno–pjesnička večer i predavanje ‘Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti’ Borjana Mitrovića u organizaciji SPKD Prosvjeta Nevesinje i JU Narodna biblioteka Nevesinje.

Program se nastavlja u srijedu 14. listopada kada će u 19 sati u Vladičanskom dvoru biti predstavljana knjiga ‘Hercegovački vijenac’ Gedeona Stajića, a sudjeluju pjesnici: Đorđe Dabarčić, Sreten Vidaković, Novica Telebak, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk, Zdravka Babić i moderator Radovan Vučković.

U petak 16. listopada u 19.00 sati u Vladičanskom dvoru će se održati izložba ‘Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu’, predstavljanje monografije ‘Stripovijetke’ te knjige ‘Petar Kočić – život i rad’, u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. O monografiji i knjizi govore Ljilja Petrović Zečić i Zoran Pejašinović.

Posljednja večer je u nedelju 18. listopada kada će u 19 sati u Vladičanskom dvoru biti održana izložba dokumentarne građe ‘Mostarski književni krug’, autora Zlatka Serdarevića.

Share.

Comments are closed.