U Federaciji BiH povećanje cijene litra benzina i dizela

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok Republika Hrvatska danas ponovo obara rekord novim povećanjima cijene litra goriva te doseže cijenu litra dizela 1,5 eura, N1 je tražio informacije kakva je sutuacija s mogućim povećanjima u Federeaciji Bosne i Hercegovine.

“U Federalno ministarstvo trgovine od početka ovog tjedna do danas je pristiglo ukupno 205 obavijesti o promjeni cijena i marži i to se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litru”, priopćili su iz ministarstva.

Kontrola visine marži

Federalni ministar trgovine je u skladu sa Zakonom o kontroli cijena donio Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da gospodarski subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja, rečeno je za N1 iz ministarstva trgovine Federacije BiH.

“Trenutne prosječne maloprodajne cijene po litri naftnih derivata do, 12. listopada 2021. godine u Federaciji BiH su: za Premium bezolovni benzin 95 – 2,32 KM i za DIZEL – 2,27 KM.”, priopćili su za N1 iz ministarstva trgovine FBiH.

Ministarstvo trgovine FBiH za sada kontrolira cijene i ograničava maržu

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Ovom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko, naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata, rekli su za N1 u Sektoru za cijene i analizu tržišta ovog ministarstva.

Iz ovog sektora ministarstva su naglasili da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Najveća stopa inflacije u Europskoj uniji posljedjenjih 13 godina

Iako je i dalje u Bosni i Hercegovini cijena litre goriva najniža u regiji, podsjetimo, prema Eurostatu-statističkom uredu Europske unije, početkom ove godine, najavljen je porast stope godišnje inflacije za prošli mjesec.

Tako je godišnja inflacija u eurozoni u rujnu ove godine u odnosu na isti mjesec prošleNo godine 3,4%. To je najveća stopa u posljednjih 13 godina. Posljednji put godišnja inflacija bila je ovolika u rujnu 2008. godine, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

Cijene energije u rujnu su porasle nevjerojatnih 17,4 % u odnosu na prošlu godinu, navodi se u priopćenju Eurostata. Ovim nastavkom trenda inflacije, rastu cijene posljednjih mjeseci, ali raste i zabrinutost u EU. Lideri EU raspravljat će o ovom problemu na summitu 21. i 22. listopada.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.