Turković izazvala diplomatski skandal – kritizirala kvalitetu doniranog cjepiva iz Srbije jer je proizvedeno u Indiji, ali iz WHO potvrdili da nema razlike

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Današnje dopremanje donacije cjepiva protiv korona virusa iz Srbije bilo je povod i pravom diplomatskom skandalu iz kojeg je, kako se čini, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izašla “kratkih rukava”. Naime, ministrica Turković je ustvrdila kako cjepivo ‘AstraZeneca’ koje je proizvedeno u Indiji nije odobreno u EU te da je “vrlo dostupno” i “namijenjeno siromašnim zemljama”. Na ovakve njene istupe oštro su reagirali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Naime, kako piše Dnevni avaz, na zahtjev ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković prije korištenja ”AstraZeneca” cjepiva koje su proizvedene u Indiji moraju biti provjerena u državnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o Sporazumu o donaciji cjepiva ”Covishield” između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, ali uz uvjet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se prije korištenja prvo pribavi suglasnost Agencije za lijekove BiH, što Agencija prema zakonu ionako mora uraditi za svako cjepivo koje uđe u državu.

Ovime je u javnosti stvoren strah da su ”AstraZenecine” cjepiva koja su stigla u BiH kao pomoć Srbije, a koja se proizvode u Indiji, lošijeg kvaliteta od onih koje se proizvode u Europskoj uniji.

Pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović, za Dnevni Avaz kazao da se formalna provjera i davanje odobrenja za upotrebu cjepiva u BiH može završiti do kraja ovog tjedna. ”Situacija zahtijeva hitnost i tako ćemo i postupati. uzorak cjepiva je stigao i radimo već na ovom predmetu. Nedostaje nam neka dokumentacija, ali sve će biti završeno u što kraćem vremenu”, pojasnio je Uzunović.

Na pitanje o informacijama koje dolaze o cjepivima, Uzunović je pojasnio da i Agencija ima informacije da se radi o istom cjepivu ”AstraZeneca”, ali koje se proizvodi u Indiji.

”Proizvodi ih jedna tvrtka, samo brendiranje proizvoda je drukčije. Ali to se radi i s drugim proizvodima u svijetu. Informacije koje imate vi imamo i mi, ne postoji razlika između ta dva cjepiva, što je potvrdio i Mirza Palo iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH. Inače od WHO-a smo dobili te informacije”, naglasio je Uzunović.

Dodao je da je Svjetska zdravstvena organizacija najbolje upućena u cijeli proces proizvodnje cjepiva u svijetu.

”Ista je tehnologija, stvar je u tome što ”AstraZeneca” ima globalni proizvodni kapacitet, a institut u Indiji je najveći proizvođač seruma i cjepiva i njima je dana licenca da ih proizvode”, pojasnio je Uzunović za Dnevni avaz.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.