“Sve više kokaina iz Južne Amerike kreće prema Europi”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Posljednjih tjedana svjedočimo velikom broju policijskih akcija u kojima su zaplijenjene znatne količine droge. Podsjetimo, prije nekoliko dana u Pločama je u kontejneru s bananama, koji je stigao iz Južne Amerike, pronađeno više od pola tone kokaina, što je jedna od najvećih zapljena u hrvatskoj povijesti.

Voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Dražen Rastović, komentirao je u Dnevniku HRT-a zapljenu u Pločama, kako je kriminalističko istraživanje u tijeku te izrazio nadu da će prikupiti dovoljno dokaza protiv organizatora krijumčarenja.

Rastović je rekao kako sve više kokaina iz Južne Amerike kreće prema Europi.

“Procjene iz 2019. govore da je to od 500 do 800 tona. Glavne ulazne luke unatrag više godina su bile zapadnoeuropske luke, Antwerpen, Rotterdam, Nizozemska, Belgija, ali u zadnje vrijeme, unatrag nekoliko godina, Europa je prepoznala problem kokaina i sve su efikasniji. O tome i govore velike količine kokaina koje se plijene u zadnjih nekoliko godina”, rekao je Rastović.

Naveo je kako krijumčari promet usmjeravaju na druge luke te da su s tim između ostalog suočene luke na Jadranskom moru, uključujući i hrvatske. Rastović je objasnio kako kroz procjenu rizika djelatnici carine određuju određeni broj kontejnera koji nakon spuštanja s broda automatski ide na rendgen, a ako postoje određene sumnje, na pregled idu i drugi kontejneri.

“Očekujem popunjavanje u ljudstvu i bolju tehniku da se što veći broj kontejnera pregledava”, rekao je Rastović.

Rastović je objasnio kako je takozvani balkanski narkokartel potpuno drukčiji od tradicionalnih kartela i zločinačkih međunarodnih organizacija piramidalnog ustroja.

“Na ovim prostorima djeluje veliki broj neovisnih ćelija koje međusobno surađuju. Sastavljeni su od pojedinaca od jugoistočne Europe, to su pretežno državljani Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH. Oni međusobno dobro surađuju. Radi se o prigodnom udruživanju, ovisno o tome koliko novca imaju da zaključe određeni posao”, rekao je Rastović.

Rastović je rekao i kako su primijetili da su cijene na ilegalnom narko tržištu u pandemiji porasle, što se prvenstveno odnosi na marihuanu i kokain.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.