Suspendirani glavni tužitelj Salihović za N1: Rušenje pravosuđa je projekt, a izvršitelj Tegeltija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Goran Salihović, suspendirani glavni državni tužitelj komentirao je za N1 smjenu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić riječima: “ona je sama sebe srušila!” Napravio je i usporedbe rada Tužiteljstva BiH u odnosu na prije pet godina kada je on obnašao ovu funkciju, te navodi kako je “rušenje pravosuđa projekt”.

Salihović je ocijenio kako je “Tadić sama sebe srušila”.

“Sa svojim postupcima i radom dovela je do ovoga.” Dodao je i to da je “snimak koji se pojavio sa Mehmedagićem katastrofa”, te se osvrnuo na razloge svoje smjene.

“Ja sam sminjenjen jer sam u nehatu rekao nešto u emisiji Telering, voditelj je to navodno prenio Dodiku i bilo je dovoljno da se ja smijenim.”

No, Gordani Tadić pripisuje brojne odgovornosti.

“Ona je za sada odgovorna za dodjelu predmeta, razgovor kod Osmana Mehmedagića, skoro se pojavila i priča o generalu Saviću gdje se faktički dogovaraju da ne uhite, da rade na ovaj ili onaj način – tu za mene ima i elemenata kaznenog djela. Institucija je urušena, skoro više nikakav autoritet nema zahvaljujući takvim postupcima.”

“Rušenje pravosuđa je projekt”

“Rušenje pravosuđa je projekt – izvršitelj je Milan Tegeltija. Birao je Gordanu Tadić i dobili smo što smo dobili”, navodi bivši glavni tužitelj.

“Kad sam ja smijenjen – tog trenutka je poruka poslana svim tužiteljima i sudcim kako će proći ako dignu glavu. Refleksija u državi je nerad Tužiteljstva”, dodao je.

Na pitanje da prokomentira izjave Bakira Izetbegovića da iza svih procesa u pravosuđu stoji SNSD i HDZ navodi:

“Iza svega je stajao Milan Tegeltija, a izvršitelj je pored njega bila Gordana Tadić. Ona je postavljena kao v.d., disciplinska tužiteljica je bila u tom momentu v.d. i kad su završili postupak protiv mene postali su glavni tužitelj i disciplinski tužitelj. Po meni to su bile nagrade za te ljude!”

Salihović: Očigledno svima godi da se ništa ne radi

Na pitanje zašto nijedan glavni tužitelj ne završi mandat, nego biva smijenjen, odgovara:

“Ja sam smijenjen jer sam radio i to se nikome nije sviđalo. Imali smo regionalnu suradnju sa Srbijom i Hrvatskom i potpisali protokol koji nitko nije htio 20 godina potpisati.”

Osvrčući se ponovo na vrijeme kada je bio na funkciji glavnog tužitelja, navodi kako se u to vrijeme radilo i na izvršenju odluka Ustavnog suda i Suda u Strasbourgu.

“Krenuli smo i u Parlament pa je bilo negodovanja… htjeli smo vidjeti tko to koči i sa svih strana smo dobijali neprijatelje. Moj moto je bio da samo radimo, ali očigledno svima godi da se ništa ne radi”, navodi Salihović.

“Kad sam ja smijenjen, u rujnu prije pet godina, imali smo 71 potvrđenu optužnicu, a u rujnu ove godine Tužiteljstvo ima par optužnica, za neke sam čuo da nisu ni potvrđene. Dakle, to je ogromna razlika! Sjećam se da je predsjednica Suda izjavila da smo toliko navalili na Sud da uvode treću smjenu, Jedan sudac sad je izjavio da nemaju posla čak ni za pola norme. Evo već pet godina se pravosuđe bavi samo sa sobom, dok politika, kriminalci i teroristi rade što hoće, to je kaos!”, zaključio je Salihović u razgovoru za N1.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.