Sud blokirao Bidenovu uredbu o obveznom cijepljenju zdravstvenih radnika – u Hrvatskoj prijetnja otkazom, a isto se najavljuje i u BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Federalni sudac blokirao je uredbu administracije predsjednika Josepha Bidena o obveznom cijepljenju tisuće zdravstvenih radnika u 10 država koje su podnijele tužbu.

U sudskoj odluci je navedeno da federalni centri za medicinsku njegu i pomoć nemaju jasne ovlasti od Kongresa da narede zaposlenima koji sudjeluju u dva vladina programa zdravstvene zaštite za starije, invalidne i siromašne, da se cijepe, prenose agencije.

Preliminarna zabrana američkog okružnog sudca Matthewa Schelpa sa sjedištem u St. Louisu odnosi se na države koje su podnijele tužbu: Aljasku, Arkanzas, Iowu, Kansas, Missouri, Nebrasku, New Hampshire, Sjevernu Dakotu, Južnu Dakotu i Wyoming. Slične tužbe su u tijeku i u drugim državama.

Bidenova uredba o obveznom cijepljenju obuhvaća više od 17 milijuna radnika širom zemlje u oko 76.000 zdravstvenih ustanova i pružatelja zdravstvene kućne njege, koji do 6. prosinca treba da prime prvu dozu a drugu do 4. siječnja.

Današnja sudska odluka je druga koja je blokirala provođenje uredbe o obveznom cijepljenju.

Federalni sud je ranije suspendirao odluku administracije o obveznom cijepljenju u tvrtkama koje imaju više od 100 zaposlenih.

Sudac je naveo da su federalni dužnosnici vjerojatno prekoračili svoja zakonska ovlaštenja.

Glavni tužitelj Missourija Eric Schmitt koji je podnio tužbu u ime država, rekao je da uredba o obveznom cijepljenju predstavlja „prekoračenje ovlasti“ od strane onih koji „koronavirus koriste kao oruđe“ za kontrolu nad ljudima, prenose agencije.

 

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.