Sučeljavanje Bernardića i Plenkovića: Jedino su se složili oko Komšića

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak večer na RTL-u su odmjerili snage u zanimljivom, vrlo dinamičnom, odmjeravaju snage u prvom predizbornom sučeljavanju. Na samom početku Plenković je pokazao svoj negativan nalaz na koronavirus, a Bernardić je ustvrdio da će se nakon sučeljavanja s njim morati po prvi put testirati jer je bio u blizini osobe koja je bila u kontaktu sa zaraženim (tenisač, Novak Đoković, op.au.)

Dvojica najizglednijih kandidata za hrvatskog premijera suočavaju se jedan na jedan u programu RTL Televizije nakon što su se tijekom čitave kampanje međusobno prozivali za izbjegavanje sučeljavanja.

Tijekom i nakon sučeljavanja pljuštale su međusobne uvrjede – Plenković je Bernardiću često docirao, spočitavao mu da ne poznaje dovoljno europska pitanja, da je “Bandićev đak” i da mu ga je “zbog neznanja iskreno žao”, a Bernardić potonjem da je “napuhani balon” te je ocijenio da je bahat, da je predsjednik stranke korupcije itd.

Nakon što mu je Plenković rekao da je bio “Bandićev đak”, Bernardić mu je parirao “da je tek u 40. godini osjetio domoljublje”, te da je postao predsjednik HDZ-a tek kada ga je “Jadranka Kosor dovela za ruku”.

Sučeljavanje je užarilo društvene mreže, mnogi su stajališta da je Bernardić, iako je najavljivano da će ga Plenković izdominirati, dobro i napadački odolijevao je Bernardić.

Jedan od njih je i komentar bivše premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, ali na račun Plenkovića. “Ne gledaj protivnika s prezirom! Nikad!”, poručila je ona preko Twittera.

O špzdravu ‘Za dom spremni’

Na temu pozdrava ‘Za dom spremni’, Bernardić je rekao da on, kao dijete branitelja, neć dopustiti da pozdrav jednog režima ukalja obrambeni Domovinski rat. “Kapa dolje hrvatskim vojnicima, kapa dolje HOS-ovcima, ali ‘Za dom spremni zakonski zabraniti”, rekao je.

Plenković mu je odgovorio da je ovaj pozdrav valorizirao tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan te tako izbjegao izravan odgovor na ovo pitanje.

Pitanje o Hrvatima u BiH

Između ostalih tema, bilo je pitanje i Hrvata u BiH.

Inače, Bernardić je na samom početku rekao da bi i dalje granicu s BiH držao zatvorenom jer, kako je rekao Plenkoviću, “otvaranjem granica s BiH u kojoj raste broj zaraženih ugrožena je turistička sezona u Hrvatskoj jer iz Njemačke, Mađarske…nitko neće doći na ljetovanje pa poslije biti u samoizolaciji”.

Na pitanje voditeljice Damire Gregoret, ‘Komšić ili Dodik?’, Plenković je odgovorio:”Dragan Čović”, a Gregoret je rekla da je “Čović bliži s Dodikom”.

“Gospodin Komšić, nažalost, samo je formalno predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH i on je nelegitimni predstavnik. Ono što smo rekli više puta – poštujemo BiH, surađujemo s njom, zalažemo se i za BiH, posebno za prava Hrvata u BiH, međutim ne želimo da se izigrava ni slovo ni duh Daytonskog i pariškog Mirovnog sporazuma ni Ustava. Želimo da Hrvati Hrvati imaju svoje legitimne prestavnike u svim institucijama, a ne da im njihove predstavnike biraju predstavnici drugoga naroda”, rekao je Plenković.

Bernardić je na ovu temu rekao ovo:”Što se tiče BiH, dok je bio gospodin Čović u Predsjedništvu nije bilo problema. Kada je došao Komšić, nastali su problemi. Gledajte, ja se slažem da je nepravedno, zapravo, da nije toliko u duhu ni Ustava da predstavnik jednog naroda bira predstavnike drugog naroda i o tome je preporuku dao i Ustavni sud BiH. To je stvar koji treba rješavati BiH kao samostalna i suverena država. Neprihvatljivo je od Hrvatske, i bilo koga drugog, da se petlja u unutarnje poslove druge države.Mi zato i ne idemo na izbore u BiH – oni su suverena država”.

Na to ga je Plenković prekinuo:”To je stranka koja je glasala protiv Deklaracije o pravima hrvatskog naroda u BiH u Hrvatskom saboru. Imali ste priliku glasati – bili ste protiv”.

Na ovo je Bernardić odgovorio:”A, zašto HDZ nije Hrvatima u BiH osigurao entitet?”.

Plenković je izazivački odgovorio:”Čekajte, vi želite kazati da je politika SDP-a treći entitet? Pa recite javnosti jeste li vi za treći entitet”.

Bernardić je odgovorio:”Mi smo za Dayton, odnosno, sve što obuhvaća zajednicčki dogovor o BiH svih triju naroda u građanskoj BiH. Što se tiče BiH, Hrvati tamo, budući da su najmanji narod imaju najveći reformski potencijal. Dakle, za BiH bi bilo sjajno da uđe u EU, ali tamo treba stvarati političko povjerenje. Nama za BiH treba jedan proces pristupnih pregovora kojima bi se stvorilo određeno povjerenje i reformirala BiH, ali to je nešto što se mora inicirati. I to ste mogli staviti kao temu predsjedavanja EU”, rekao je Bernardić, obraćiajuće se Plenkoviću te ustvrdivši da “Hrvati u BiH uglavnom glasuju za i rezultat tog glasanja je iseljavanje, hrvatski korpus se tamo prepolovio i ljudi sve teže žive”.

Plenković je Bernardiću odgovorio kako mu je “žao što tako malo zna o ovom pitanju” te je ponovio da SDP nije glasao za Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH u Hrvatskom saboru.

 

(Republikainfo.com/V.S.H.)

Share.

Comments are closed.