Sjeverna Makedonija se okreće ugljenu da spriječi rast cijena struje – zaštita okoliša u drugom planu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjeverna Makedonija će povećati iskapanje ugljena i aktivirat će treći blok u REK Bitola, a planira i uvesti 1,8 milijuna tona ugljena, kako bi povećala proizvodnju električne energije i izbjegla rast cijena zbog naglog povećanja cijena na vanjskom tržištu. Veća proizvodnja kreće od prosinca i trajat će do travnja 2022.

Ugljen koji će se uvesti preko međunarodnog natječaja također će služiti za proizvodnju u termoelektrani Oslomej, koja je trebala prijeći u rezervu, piše Energetika.net.

Državna elektroenergetska kompanija Elektrane u Sjevernoj Makedoniji (ESM) planira povećanje proizvodnje od prosinca 2021. do travnja 2022., za domaće potrebe, a sve višak će se prodavati na slobodnom tržištu, rekao je Vasko Kovačevski, generalni direktor ESM. Marko Bislimoski, predsjednik energetske regulatorne komisije, rekao je da je trenutna cijena električne energije, koji je određena u lipnju ostaje na snazi ​​najmanje do kraja prosinca. Inače, valja naglasiti da je Sjeverna Makedonija najavila zatvaranje obije elektrane na ugljen do 2027..

Ovaj potez Sjeverne Makedonije ne iznenađuje jer se slično ponašaju i druge države, primjerice Njemačka i Indija, jer je proizvodnja iz (poželjno domaćeg) ugljena, kojem je cijena na rekordno visokim razinama, trenutno ipak jeftinija od proizvodnje energije iz dominantno uvoznog plina.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.