Sindikat liječnika poručio sindikatima zdravstva u štrajku: Odgovorni smo za pacijente i nećemo ih ugrožavati ni zbog kakvog štrajka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Mi smo odgovorni za pacijente, trijažu i procjenu neodgodivih pregleda i nećemo svjesno ugroziti nijednog pacijenta zbog bilo kojeg razloga, a štrajka ponajmanje. Na kraju, ako trenutno traju pregovori zar pregovori nisu razgovor, pokušaj da se dogovorom riješi problem, zar to nije mirni način rješavanja spora? Zar štrajk nije trebao stati za vrijeme pregovora?”, s pitanjem zaključuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a u reakciji prema Nezavisnom sindikatu SKB-a Mostar.

Štrajk sindikata zdravstva u HNŽ-u, odnosno, Nezavisnog sindikata SKB Mostar, poprima još jednu razinu – sukob sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije HNŽ-a i to nakon incidenta od utorka, 23. veljače, u SKB-u Mostar.

Naime, tada je došlo do verbalnog ‘okršaja’ ispret očne ambulante članova štrajkačkog odbora koji su, kako je kazao iz sindikata, “obilazili ambulante i kontrolirali provođenje štrajka” i liječnika Hrvoja Pehara i to nakon što su se isti obratili medicinskoj sestri koja je radila i bila na usluzi pacijentima u očnoj ambulanti, umjesto da je, prema odluci Neovisnog sindikata SKB Mostar – štrajkala.

Kako su priopćili iz sindikata zdravstva, dr. Pehar je, nakon što su se predstavnici sindikata obratili medicinskoj sestri, članici sindikata koja je radila u očnoj ambulanti počeo neprimjereno vikati na našeg predsjednika i još jednog člana štrajkačkog odbora povišenim tonom i istima zaprijetio da će “srediti otkaz ako se jos jednom pojavimo ispred njegove ambulante”.

“Doktor Pehar je izašao iz ambulante i na hodniku pred pacijentima koji su čekali na pregled prijetio i fizičikim obračunom, te je rekao i da više nikad ne smijemo doći pred njegovu ambulantu i da “brišemo odavde”. Ako je dotični gospodin iznajmio ili zakupio prostor u bolnici i ako je to njegova privatna ambulanta mi se ispričavamo jer nismo znali da i to postoji u SKB-u Mostar”, izvijestili su iz Nezavisnog sindikata zdravstva HNŽ-a sa dozom cinizma.

Međutim, na ovo priopćenje iz Nezavisnog sindikata zdravstva HNŽ-a koji je trenutno u pregovorima sa Vladom HNŽ-a oko novog kolektivnog ugovora te je zbog štrajka svojim članovima naložio obustavljanje rada, odnosno, pružanje pomoći pavijentima na samo “hladnom programu”,
reagirao je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

“U medijima smo mogli pročitati članak o “incidentu” između članova Nezavisnog sindikata SKB Mostar i dr. Pehara koji je član našeg Sindikata. U sam tijek razgovora nećemo ulaziti, ali osjećamo obvezu oglasiti se na ovakvo prozivanje naših članova. I sami smo bili u štrajku prije tri godine i znamo što štrajk znači, ali nikada ni u jednom trenutku nismo “išli u kontrolu provođenja štrajka”. Sudjelovanje u štrajku je dobrovoljno i nitko, pa ni vodstvo Sindikata, nema pravo nikome nametati obvezu štrajka. Pored toga dr. Pehar nije član Nezavisnog sindikata, kao što to nije nijedan liječnik iz SKB Mostar i nemamo ni obvezu ni pravo štrajkati te pacijentima uskraćivati naše usluge”, reagirali su iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ.

Istaknuli su kako kolegijalno podržavaju borbu njihovih kolega za svoja prava, ali da neće tolerirati nikakve prozivke liječnika od strane Nezavisnog sindikata.

“Odluke o tome koji pacijenti će se pregledati donose isključivo liječnici, a ostali djelatnici u te se odluke nemaju pravo miješati niti ih kontrolirati. Bilo koja trijaža pregleda u kojoj je zaobiđen liječnik može biti opasna po zdravlje i život pacijenata i ne smije se ŠTRAJK stavljati ispred zdravlja ljudi. Štrajk traje već više od dva mjeseca, predugo je HNŽ bez potpune zdravstvene zaštite i sve je više ljudi koji ne mogu dalje čekati na preglede, danas je puno više njih kojima se pregled ne može dalje odgađati nego što je to bilo prije dva mjeseca i svaki dan će biti veći broj pacijenata koji su postali hitni dok traje štrajk”, naveli su sindikati liječnika.

Iz ovog sindikata poručili su kolegama u štrajku da se bore za svoja prava, jer na to imaju pravo, ali su i naglasili da ne vrše pritisak na njihovo članstvo.

“Mi smo odgovorni za pacijente, trijažu i procjenu neodgodivih pregleda i nećemo svjesno ugroziti nijednog pacijenta zbog bilo kojeg razloga, a štrajka ponajmanje. Na kraju, ako trenutno traju pregovori zar pregovori nisu razgovor, pokušaj da se dogovorom riješi problem, zar to nije mirni način rješavanja spora? Zar štrajk nije trebao stati za vrijeme pregovora?”, s pitanjem zaključuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a.

 

/Republikainfo.com/

 

 

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.