Schmidt o presudi Mladiću: “Individualna odgovornost. Ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja zemlja je to na težak način morala naučiti”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Član njemačkog Bundestaga Christian Schmidt i novoimenovani visoki predstavnik u BiH koji bi tu dužnost trebao preuzeti 1. kolovoza, komentirao je presudu Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu JNA, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zborg zločina tijekom prošlog rata u BiH, između ostaloga i za genocid u Srebenici te za 11-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Njegovu objavu na svojoj Facebook stranici prenijela je Zaklada Konrad Adenauer u BiH.

“Ratko Mladić, jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih, sada je osuđen na doživotni zatvor.

Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Europi krajem 20. stoljeća. Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u srpnju 1995. međunarodna zajednica intervenirala, omogućivši Daytonski mirovni sporazum krajem 1995. godine”, osijenio je Schmidt.

On je istaknuo kako je rad Haaškog suda za ratne zločine je od neprocjenjive važnosti za ljude u BiH, a također i za ljude diljem svijeta.

“Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, posebno za genocid, bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje.

Svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo znati šta se dogodilo i kako u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja. Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj suradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina”, zaključuje novoimenovani visoki predstavnik u BiH.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.