SASTANAK VUČIĆ-DODIK Pozvavši ga na povratak u državne institucije, Vučić olakšao Dodiku tešku odluku. Šume i zemljište glavna tema.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas se u Beogradu sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Kako je istaknuto u priopćenju iz kabineta srbijanskog predsjednika, Dodik je pozvan na sudjelovanje u radu zajedničkih institucija u BiH, odnosno deblokadu rada institucija, a kako bi se, kako je navedeno, na najbolji način štitili interesi srpskog naroda i RS-a. To bi ujedno značilo da je Vučić, što se tiče javnosti, blago i diplomatski skrenuo Dodiku pozornost da je blokada institucija bila rlo loš potez, no za očekivati je da je iza kamera bio vrlo izravniji i kritičniji. Ovo je, ujedno, Dodiku i olakšica i opravdanje za “častan” povratak u državne institucije.

“Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj na sudjelovanje u radu zajedničkih institucija u BiH i tako na najbolji način štite interese srpskog naroda i Srpske”, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Srbije je to predložio imajući u vidu, kako se navodi, “težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva”.

“Svaka odluka je na rukovodstvu Republike Srpske, ali Dodika i sve političke predstavnike u Srpskoj molim da razmotre moj prijedlog jer je jasno da neki politički činitelji koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijele regije, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju prebaciti na srpski narod i Srpsku”, rekao je Vučić, prenosi RTRS.

On je poručio da njegova molba Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj “nije zahtjev da se s bilo čim usuglase, ili za bilo što glasaju”.

“Naprotiv, moja molba je da stol, gdje trebaju sjediti predstavnici Srpske, ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banja Luci obrazloži svoj prijedlog.

“Sankcije SAD protiv Dodika i drugih dužnosnika Srpske su užasan presedan. Јedino mogu donijeti katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijeloj regiji. Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje”, istaknuo je Vučić.

Vučić i Dodik dogovorili su održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlade, za 27. siječnja, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unaprijeđenju suradnje na svim područjima između Srbije i Republike Srpske,
najavljeno je.

No, Dodik je u svojim izjavama nastavio s osobnim poistovjećivanjem cjelokupnog srpskog naroda i Republike Srpske.

– Protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH se vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći. Obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrjede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili su kao prijetnju miru. Nasuprot tome, stvarno ugrožavanje mira od muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni spomenuli”, rekao je Dodik.

No, podsjetimo da su upravo za ATV, televiziju kojoj je američka adnimistracija nedavno nametnula sankcije (kao i Dodiku, Tegeltiji i Kukiću) iz američkog veleposlanstva na upit o ovom događaju komentirali:”Sjedinjene Države su posvećene miru i stabilnosti u BiH. Osuđujemo retoriku i aktivnosti koje promoviraju podjele, uključujući nacionalistički ekstremizam i govor mržnje, bez obzira odakle potiču. Sjedinjene Države su zabrinute izvješčima o provokativnim aktivnostima koje su se dogodile u Bužimu 11. siječnja”.

 

 

 

Share.

Comments are closed.