Sastanak Čović-Izetbegović: Ni milimetra do dogovora – sve dok ih Amerikanci opet ne povuku za uši

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Susret stranačkih predsjednika Bakira Izetbegovića (SDA) i Dragana Čovića (HDZ BiH), održan je danas u Sarajevu, a tema je bila Izborni zakon. Pomaka nije bilo, a predsjednik SDA je rekao da očekuje ”da HDZ odustane od mehanizama kojim zaustavlja popunjavanje Ustavnog suda Federacije i formiranja vlada”.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da je prvo potrebno implementirati izborne rezultate, koji su na čekanju dvije godine, a tek onda razgovarati o izmjenama Izbornog zakona koje su predviđene mostarskim sporazumom, izvješćuje agencija SRNA.

“Eventualni dogovor bi značio stabilan balans dva principa i stabilnu BiH. SDA i HDZ BiH mogu samo osmisliti model rješenja, prihvatiti ga moraju dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu i izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu. Napomenuo je kako ga prije toga moraju prihvatiti DF i SBB, kao i da je u ove pregovore krenuo u dogovoru s liderima tih stranaka Željkom Komšićem i Fahrudinom Radončićem.

“SDA će insistirati na primjeni Ustava BiH. Narodi u BiH imaju pravo da budu zaštićeni i štite vitalni nacionalni interes. Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti sve što zastupnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom. Spor u Mostaru je izgledao nerješiv pa je riješen, kao i spor Grčke i Makedonije”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je kako ozbiljan nastavak razgovora SDA i HDZ-a BiH nije realno očekivati dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine.

“Dvije godine smo bez nove vlasti u FBiH i bez popunjenog Ustavnog suda FBiH. Na tome instistira SDA. To treba uraditi prije lokalnih izbora. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na razini FBiH obesmišljuje same izbore. Čemu izbori ako ih nećemo implementirati? Ne može manjina poništavati volju većine u parlamentu. Ako se to dogovorimo, mi ćemo iznaći rješenje da i oni budu zadovoljni”, dodao je lider SDA. Na pitanje znači li to da neće biti novih razgovora dok se ne formira federalna vlada, Izetbegović je odgovorio potvrdno. Naglasio je kako mostarski sporazum važi i dalje, ali da važi i zakon koji kaže da se moraju implementirati izbori.

“To čekamo dvije godine. Ne možemo ucijenjeni čekati”, poručio je Izetbegović.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.