SAD nametnule nove sankcije Dodiku, ali i Tegeltiji, A TV-u i Kukiću – čekaju se sankcije EU-a

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kao što se to mjesecima najavljivalo, a ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala da će do toga doći danas, Sjedinjene Američke Države danas su uvele nove sankcije – Ministarstvo financija SAD-a sankcije su uvele za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i Alternativnu Televiziju iz Banja Luke,  bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću. No, Turković je prije objave sankcija kazala da “postoji usuglašen stav SAD-a i EU-a” te da je to samo početak daljnjih sankcija koje se planiraju za pojedince u BiH.

Kako je navedeno, sankcije za Milorada Dodika uvedene su zbog njegove koruptivne aktivnosti te kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH. Ovo su za Dodika “drugi krug” sankcija nakon što je na američku crnu listu dospio 2017. godine. Međutim, sada je posebno naglašeno kako koruptivno Dodikovo djelovanje ugrožava temelje Daytonskog sporazuma i potkopava i destabilizira temelje države BiH.

Također, iz prvi čovjek State Departmenta Antony Blinken objavio je danas priopćenje u kojem se navodi kako je ova američka institucija danas uvela sankcije i bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću.

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi “zbog potkopavanja stabilnosti, korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma”.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson. “Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, stoji u odluci.

Navodi se kako je Dodik ”otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlade BiH na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko Distriktom, te je poduzeo mjere za to. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik je, dakle, određen prema EO 14033 da je odgovoran ili sudjelovao u kršenju DPA ili djelo kojim je ometao ili prijetio provedbu DPA ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u njemu”.

”Dodik je”, navodi se, ”odgovoran za korupciju u vezi sa zapadnim Balkanom ili da je sudjelovao u njoj, ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u njoj. Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi suradnici. Kao primjer svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u”.

”Alternativna Televizija doo Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom je vlasništvu tvrtke koja je usko povezana s Dodikovom obitelji. Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši osobnu kontrolu nad ATV-om, primjerice zahtijevanjem osobnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke osobe, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve. Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje obitelji, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog utjecaja društvenih medija putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i osobne ciljeve. ATV je određen prema EO 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, izravno ili neizravno, Dodika”, navedeno je, između ostalog, u odluci koju možete pročitati OVDJE.

Tegeltija i Kukić sankcionirani zbog korupcije i zloupotrebe položaja

Iz State Departmenta su priopćili da su Tegeltija i Kukić sankcionirani zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Ovakva odluka, podrazumijeva prije svega zabranu ulaska u SAD.

“Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i napredak za građane BiH”, navodi se u pojašnjenju ove odluke.

Također se ističe da je Tegeltija kao predsjednik VSTV-a bio uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog utjecaja i službene moći za stjecanje vlastite koristi. No, ovim sankcijama zabranu ulaska u SAD Vrijede i za suprugu Milana Tegeltije, Tijana Tegeltija.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudaca i drugim javnim poslovima”, priopćeno je.

Također, Mirsad Kukić sankcioniran je zbog umiješanosti u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad rudnika u Banovićima.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za osobnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi stjecao političku korist”, navedeno je iz State Departmenta.

Što sankcije konkretno podrazumijevaju

Ove sankcije podrazumijevaju da cjelokupna imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta sankcioniranih, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC. Također, svi subjekti koji su izravno ili neizravno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, također bivaju blokirani.

Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, izuzev ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće. Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili osiguravanja sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primitak bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe.

/Republika/

 

Share.

Comments are closed.