RUSIJA ZAINTERESIRANA ZA BiH Čović u Moskvi sa Matviyenko: Ona zahvalila jer BiH nije podržala američke sankcije Rusiji, a on čak spominjao i svjetsko nogometno prvenstvo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjedavajuća Vijeća Ruske Federacije Valentina Matviyenko u ponedjeljak, 10. veljače, sastala se s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem (HDZ BiH) te je istaknula kako je Rusija zainteresirana za širenje višestruke suradnje s BiH.

Kako je priopćeno iz Vijeća Ruske Federacije o ovom sastanku, Matviyenko je izrazila uvjerenje da će posjet Dragana Čovića Rusiji dati novi zamah razvoju i proširivanju ne samo međuparlamentarne suradnje, već i cijelog niza bilateralnih odnosa između BiH i Rusije.

Rusija zainteresirana za cijelu BiH

“Rusija je zainteresirana za proširenje višestruke suradnje s Bosnom i Hercegovinom, s oba entiteta, s tri naroda koji čine državu – Bošnjacima, Hrvatima i Srbima”, rekla je Valentina Matviyenko tom prilikom.

Prema njenim riječima, između Moskve i Sarajeva “traje redoviti povjerljivi politički dijalog, a razvija se i trgovinska i gospodarska suradnja”.

„Rusija je jedan od najvećih investitora u ekonomiju Bosne i Hercegovine, naše poslovanje je zainteresirano za širenje suradnje s ovom zemljom. Do sredine prošle godine, iznos izravnih ulaganja iz Rusije u BiH iznosio je 878 milijuna dolara”, rekla je Matviyenko.

Ona je naglasila važnost izravnih kontakata između regija Ruske Federacije i BiH. “Vijeće Federacije i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH mogu podržati širenje obostrane suradnje”, uvjerena je šefica Vijeća Federacije.

“Također smo zainteresirani za proširenje pravne, baze međudržavnih odnosa”, u tom smislu Valentina Matviyenko obratila se Draganu Čoviću sa zahtjevom da pomogne u ubrzavanju koordinacije nacrta međuvladinih sporazuma koji razmatra BiH.

Matviyenko zahvalila BiH jer se nije pridružila “ilegalnim američkim sankcijama protiv Rusije”

Predsjednica Vijeća Federacije izrazila je zahvalnost vodstvu BiH na činjenici da se “BiH nije pridružila ilegalnim zapadnim sankcijama protiv Rusije”. “Dakle, vaša zemlja dobiva prednost u razvoju i širenju trgovinskih i ekonomskih veza između Moskve i Sarajeva”, rekla je.

Ona je zahvalila Čoviću na pozivu za sudjelovanje na sastanku Asocijacije europskih senata u svibnju ove godine u BiH. “Definitivno ćemo sudjelovati u tome”, rekla je Valentina Matviyenko.

Čović i o uvođenju ruskog jezika na sveučilišta

Dragan Čović je sa svoje strane napomenuo da suradnja parlamenata dviju zemalja može biti primjer svima. “Postoji značajan potencijal za širenje i jačanje bilateralnih odnosa.”

Dragan Čović izrazio je nadu u proširivanje međusobnih odnosa u područjima ekonomije, kao i obrazovanja, znanosti i kulture. Posebno se dotaknuo teme izučavanja ruskog jezika na sveučilištima u Bosni i Hercegovini.

Događaju su nazočili i predsjednik Odbora Vijeća Federacije za međunarodna pitanja Konstantin Kosačev i zamjenik predsjednika Odbora Vijeća Federacije za socijalnu politiku Igor Fomin, priopćeno je iz Vijeća Ruske Federacije.

Čović se zahvalio na pozivu i gostoprimstvu te je čak spomenuo i Svjetsko nogometno prvenstvo prije dvije godine za koje je ustvrdio da je vrhunski organizirano.

“Čini mi se da suradnja naših parlamenata može biti primjer svima ostalima. Danas smo otvorili mnoga pitanja naše bilateralne suradnje”, rekao je čović naglasivši i zahvalnost Rusiji, kao i samoj Matviyenko na, kako je kazao, “podršci ustroju BiH i očuvanju demokratskih vrijednosti”.

Iz kabineta predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića šturo je izvješćeno o ovom posjetu, istaknuto je jačanje bilateralne i parlamentarne suradnje, a istaknuto je i da je Čović uoči susreta odao počast i položio vijenac na Grobu neznanog junaka.

Podsjetimo da je Matviyenko službeno posjetila BiH 2018. i tada je, tijekom obraćanja izaslanicima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pričala je o “građanskom ratu” u BiH. Ona je i tada ponovila da se Amerika odnosi neprijateljski prema Rusiji, kritizirala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te neizravno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim tim putem, što je izazvalo mnoge reakcije i svojevrsni diplomatski skandal.

Nakon njenog takvog govora reagiralo je i američko u Sarajevu priopćivši da je Matviyenko iznijela lažne i neutemeljene optužnice te da “Bosna i Hercegovina i njeni građani znaju da su Sjedinjene Američke Države bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik”.

Čović: “Na žalost u BiH vrlo malo ruskog utjecaja”

N1 prenosi Čovićeve riječi u intervjuu za ruski dnevni list Rossiyskaya Gazeta, gdje je poručio da u Bosni i Hercegovini “nažalost ima vrlo malo ruskog uticaja”.

Odgovorio je na pitanje kako ocjenjuje ulogu i mjesto Rusije u Bosni i Hercegovini.

“Rusiju se neprestano optužuje zbog činjenice da njena politika ili diplomacija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini. I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja. Zanima me postoji li barem jedna tvrtka s kapitalom iz Ruske Federacije, ruskim investicijama, ili drugim vrstama aktivnosti, koje bi nas snažnije povezale. To nam je jako potrebno. Ruska Federacija je ogromno tržište, a mudra politika unutar Bosne i Hercegovine omogućila bi nam da to razaznamo, ne obraćajući pažnju na sankcije koje je uveo bilo tko i prepreke koje su stvorene. Bosna i Hercegovina mora uložiti napore za razvoj gospodarske, kulturne i druge vrste bilateralne suradnje s Ruskom Federacijom”, istakao je za spomenuti list, prenosi N1.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.