RATNI FOLKLOR, MITOVI I LEGENDE Bošnjaci zazivaju “Allahu ekber”, a Srbi ‘za krst Nemanjića i Obilića’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Bužimu se u utorak, 11. siječnja, slavila 29. godišnjicu vojne akcije ‘Munja 93’ koju je izvela tadašnja bužimska brigada.

U obilježavanju ovog događaja sudjelovao je veliki broj mladih koji su marširali odjeveni u odrore s ratnim zastavama Armije RBiH uzvikujući “Alahu ekber”. Neki od učesnika imaju i maske na licima.

Video pogledajte OVDJE.

Snimci su objavljeni na “Facebook” stranici Udruženja “Nanićevi Bužimljani”, a među prisutnima ima mladih muških osoba, ali i dječaka.

“…ako OS BiH ne smiju odgovoriti, niti se smiju suprostaviti srpskom ‘herojstvu’ za stopiranje slavlja devetog januara, jedino kada imaju zajedničke vježbe, onda je taj zadatak valjda na nekom drugom, a ko će to tamo provokacijski marširati, ako bužimljani neće?
Najzad, današnje slavlje Nanićevih bužimljana nije nikakva provokacija, nego svečano obilježavanje i podsjećanje na zaustavljanje prodora Vojske RS na području Krajine. Na nešto što nije umrlo (vidjelo se 9-og januara). Možda se Bužimom nije vijorila kilometre duga zastava, niti su marširali vojnici s automatskim puškama, ali tekbir Allahu ekber se i dalje pokazao kao najstrašniji krik u borbi protiv Krsta. I zapamti; narod rat ne priziva, već o tome odlučuje onaj koji nas o njemu obaviještava. A ko to drugi, nego međunarodna zajednica? Ona iz romana “Stone Sleeper” Maka Dizdara…”, stoji između ostaloga u objavi na stranici Udruženja.

U komentarima na toj stranici daju im veliku podršku, a na jednom od snimaka u pozadini je pjesma o “505. Bužimskoj muslimanskoj brigadi” za koju navode da “u boj kreće, sve do Drine ona stati neće”, a na ovoj snimci primjetno je bilo i prisustvo osoba u uniformama Oružanih snaga BiH.

To privlači pozornost s obzirom da je ministar obrane BiH Sifet Podžić naredio pokretanje postupka protiv svog zamjenika Mirka Okolića i još pet pripadnika OS BiH zbog sudjelovanja u obilježavanju 9. siječnja, Dana Republike Srpske.

S druge strane, i u Banja Luci, tijekom mimohoda povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, a kojeg je Ustavni sud BiH presudio kao neustavan, pripadnici MUP-a pjevali su nacionalističke, ratne pjesme. Naime, pripadnici ešalona Specijalne antiterorističke jedinice pjevali su pjesmu “Za krst”: “U boj ide Srbadija junačka, protv srpskih dušmana, u boj ide Srbadija ognjena protv srpskih dušmana — za krst Nemanjića, za slavu Obilića”. Nacionalističku retoriku osudile su mnoge zemlje EU-a.

Video pogledajte OVDJE.

/Republika/

Share.

Comments are closed.