Raspudić za N1: Nametanjem Komšića Bošnjaci odgurivali Hrvate HDZ-u i protiv BiH; Treći entitet dobra solucija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neovisni zastupnik u klubu Mosta, Mostarac i nekadašnji član ‘Urbanog pokreta’ koji je inicijator postavljanja kipa Bruce Leea u Mostaru, a danas sa zagrebačkom adresom i karijerom profesora i političara u Hrvatskoj, Nino Raspudić, bio je gost Pressinga na TV N1. Dotaknuo se i tema iz BiH.

Hrvati u BiH

Komentirao je i smatra li da će doći do dogovora HDZ-a i SDA o novom izbornom zakonu u BiH.

“Bilo bi dobro da se dogovore jer ne vidim da je bošnjačka nacionalna politika dobila išta time što je tri puta Hrvatima bošnjačkim glasovima nametala Željka Komšića. Dapače, mislim da su time odgurivali Hrvate od ideje BiH i da su kompromitirali bilo kakvu mogućnost istinskog građanskog promišljanja politike.

Dodao je da će najveći problem za HDZ BiH biti promjena izbornog zakona na način da Hrvati biraju svoje političke predstavnike.

“Većina Hrvata se iz straha od preglasavanja, homogenizira se oko najjače opcije. Glasali bi možda za neke druge, ali da ih neki ne preglasaju, ipak će za HDZ. Kad bi se riješio izborni zakon na način kakav je bio prije izbornih promjena, siguran sam da bi došlo i do

pluralizacije hrvatske političke scene u BiH”, navodi Raspudić.

Smatra da bi dobro rješenje bilo osnovati treći entitet.

“Ja mislim da bi to bila dobra solucija, da bi to bilo vrlo logično. Imamo tri konstitutivna naroda, a dva entiteta. Tu je već u startu stvorena jedna asimetrija. Treći entitet bio bi dobro i racionalno rješenje, ali ono što je minimalno je poštivanje Ustava i konstitutivnosti naroda, a to je da svaki narod može izabrati svog političkog predstavnika”, istaknuo je Raspudić.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.