Pretres migrantskog kampa u Blažuju: Još 17 ilegalnih migrana bit će protjerani natrag u svoje zemlje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sarajevska policija i pripadnici Službe za poslove sa strancima pretresli su danas kamp Blažuj te tom prilikom su pronašli 17 sigurnosno zanimljivih osoba koje će biti protjerane iz države, javlja Klix.ba.

Jučer je Služba za poslove sa strancima izrekla mjeru protjerivanja iz zemlje za šest učesnika u neredima do kojih je došlo u srijedu u kampu Blažuj, a kada su ozlijeđena i dva policajca, pripadnik IOM-a, prevrnuta tri policijska vozila i uništeno 20-ak automobila.

Od pola šest jutros pa do devet sati, policijski službenici MUP-a KS su uz asistenciju Službe za poslove sa strancima provodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti u kojima je sudjelovalo 340 policijskih službenika i 13 pripadnika Službe za poslove sa strancima.

Izvršen je pretres određenih objekata u kampu i sigurnosno zanimljivih osoba. Utvrđeno je da u kampu ima oko 3.000 migranata te da su svi pretreseni s ciljem traženja predmeta koji se mogu dovesti u svezu sa izvršenjem kaznenih djela.

Pronađeno je 17 osoba za koje postoje podaci da su počinitelji kaznenih djela u BiH i zemljama u okruženju te su isti predani u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH. Oni su prebačeni u imigracijcki centar nakon čega će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada i izrečena mjera protjerivanja u zemlje porijekla.

U blizini pretresenih objekata pronađeni su odbačeni predmeti pogodni za nanošenje tjelesnih povreda (drvene i metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi). Planske aktivnosti su provedene po naredbi izdatoj od Općinskog suda u Sarajevu, a pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva KS, javlja Klix.ba.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.