POVIJESNI ISTUP IZ HSP-a “U Mostaru nema mjesta za Francetića i Tita”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što u dijelu javnosti izazvali buru zbog nedavnog priopćenja u kojima su istaknuli kako će tražiti vraćanje dijela otetog zemljišta mostarskoj biskupiji, a na kojem se danas nalazi spomen obilježje Partizansko groblje u Mostaru, iz koalicije „Mostar moj dom“ koju čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast, idu i korak dalje. Možda najdalje nego što je do sada učinila ijedna stranka s hrvatskim predznakom.

“Koalicija „Mostar moj dom“ koju čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast , održala je izvarednu sjednicu izbornog stožera povodom skandaloznih etiketiranja ove koalicije, „PROUSTAŠKA KOALICIJA“, „CRNOKOŠULJAŠI“, „FAŠISTI“, „HERCEGBOSANSKI NEOFAŠISTI“ itd. pojedinih sarajevskih medija i to samo što smo u svom programu predvidjeli vraćanje Katoličkoj crkvi ukradenog, od strane komunista, zemljišta na „Biskupovoj glavici“, kako bi se ispravila povijesna i civizacijska nepravda. Napominjemo da tadašnji biskup msgr Petar Čule je odrobijao osam i pol godina zatvora u Zenici, kako bi se provela ideja otimanja zemlje i prikrivanje partizanskih zločina, te je sva dokumentacija o ovom zemljištu odnesena prilikom hapšenja biskupa Čule. Pa i sam Džemal Bijedić je kasnije rekao da je biskup Čule morao na robiju iz političkih razloga i da mu je sve to montirano”, ističu iz ove Koalicije.

Odbacuju i osuđuju “ekitetiranje i povezivanje s bilo kojim režimom”, te ističu kako se “baš bore protiv svakog oblika režima”.

“Mi smo moderne stranke desnog centra okrenuti vrijednostima Zapadne Europe gdje vidimo i grad Mostar, a moderna Europa je vrlo jasno rekla da su fašizam i komunizam dva istovremena zla, te je o tome Vijeće Europe donijelo dvije rezolucije o osudi totalitarnih sustava. U Europskoj rezoluciji o osudi totalitarnih sustava se upozorava na potrebu uklanjanja naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava i potrebu osude zločina koji su počinjeni pod okriljem komunizma. I Vijeće Europe i Europski parlament su više puta istakli kako su jednako zlo nanijeli i nacizam i komunizam, režimi koje dijele iste značajke: grubo kršenje temeljnih ljudskih prava i nepoštivanje načela pravne države.  Koalicija „Mostar moj dom“ koju čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast, zastupajući vrijednosti demokratske Europe u svom izbornom programu za Grad Mostar ima promjenu naziva svih ulica koji se sada nažalost zovu po istaknutim predstavnicima totalitarnih režima”, ističu u priopćenju Koalicije koje potpisuje Koordinator Koalicije, prof. Vinko Drinovac.

“Tako u Mostaru nema mjesta za ulicu niti Jure Francetića, niti Vokića i Lorkovića, Mile Budaka, ali nema mjesta niti ulici Josipa Broza Tita koji simbolizira poslijeratni totalitaristički komunistički režim, koji je obilježen brojnim i grubim kršenjem ljudskih prava i temeljnih sloboda, osobito tijekom prvog desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, a činjenica da je Josip Broz Tito bio vođa bivše države, znači da upravo njegovo ime u najvećoj mjeri simbolizira taj totalitarni režim, pa ostanak imena ulice Josip Broz Tito, simbola jugoslavenskog komunističkog režima, shvatilo bi se kao potpora cijelom povijesnom razdoblju njegove vladavine i to vladavini kao takvoj.

Kada vijećnici koalicije Mostar moj Dom uđu u Gradsko vijeće Grada Mostara, predložiti će promjenu naziva svih ulica koje čine nepravdu ili nelagodu za bilo kojeg građanina Mostara, a posebice inzistirati na promjeni naziva ulica, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Mile Budaka, Ive Zelenike Tovarnika i Josipa Broza Tita, a sve u cilju kako bi svi građani Mostara ugodno se osjećali u svakoj mostarskoj ulici, jer Mostar pripada svim Mostarcima”, poručuju iz Koalicije ‘Mostar moj dom’.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.