POTPISAN PROTOKOL Vlada HNŽ i sindikati zdravstva počinju pregovore

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prosvjedom, a potom i pljeskom uz znak podrške i odobravanja i uz zvuke sirena vozila hitne pomoći konačno je potpisan usuglašeni tekst Porotokola o vođenju pregovora zbog zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a. Ovime i službeno počinju pregovori oko novog kolektivnog ugovora zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a.

No, potpisivanje protokola ne znači i produljenje obustave ograničenja pacijentima za koje se odredi da ne trebaju žuran specijalistički pregled, što budi nezadovoljstvo u mnogima.

Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a potpisali su dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, u ime Vlade HNŽ, i Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, u ime Sindikata.

Kako su izvijestili iz Vlade HNŽ-a potpisivanjem ovoga Protokola od strane predstavnika Vlade i Sindikata osigurani su potrebni preduvjeti za početak pregovaračkoga procesa s ciljem utvrđivanja konačnoga teksta Kolektivnog ugovora.

Kako se navodi u Protokolu, obje strane drže neospornim da je raniji Kolektivni ugovor o pravima i obvezama Poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u HNŽ-u prestao vrijediti 31. srpnja 2019. godine. Prema istom, pregovarački timovi Vlade i Sindikata obaviti će pregovore s ciljem da se u roku od 20 dana usuglasi tekst Kolektivnog ugovora kako bi se isti zaključio, a obje strane tremaju u roku od dva dana dostaviti popis pregovaračkog tima koji će sudjelovati u postupku pregovaranja.

“Vlada HNŽ-a i Sindikati su napokon usuglasili protokol i ovo je emotivan trenutak za sve djelatnike. Nadamo se jednako tako da ćemo što skorije dogovoriti i kolektivni ugovor i dobiti ono što zahtjevamo. Štrajk se ne prekida i trajat će sve do potpisivanja kolektivnog ugovora. Pozdravljamo napore i prvi korak Vlade koji je učinila prema nama, posebno napore premijera Nevenka Hercega. Kao što smo usuglasali protokol o pregovaranju nadamo se da ćemo što skorije dogovoriti i Kolektivni ugovor. Štrajk se ne prekida, ide dalje od potpisivanja kolektivnog ugovora”, rekao je Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.