POIGRAVANJE S GRAĐANIMA I BIH I HRVATSKE Čović Plenkoviću čestitao na ukidanju mjera prema BiH koje je donio njegov Stožer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon najave ministra MUP-a RH Davra Božinovića (HDZ) da će Hrvatska ukinuti mjeru saoizolacije od 14 dana za sve građane BiH koji prijeđu hrvatsku granicu, ali i sve ostale osobe, predsjednik HDZ-a BiH reagirao je sa zahvalnošću premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Ipak podsjetimo da je ova nepopularna odluka, koja je naišla na mnoge negativne reakcije, donesena od strane hrvatskog stožera kojemu je upravo Božinović šef, a on je tada ovu odluku pravdao da je to “preporuka epidemiologa”.

Postavljaju se pitanja: Je li odluka o mjerama samoizolacije nužna i epidemiološka? Je li ukidanje ovih mjera epidemiološko ili političko i postoji li poveznica s predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj koji će se održati u nedjelju, 5. srpnja?

Naime, sva apsurdnost, mnogostruka upitnost i glupost odluke o mjeri samoizolacije putnika iz BiH pokazuje današnja izjava hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša dana za N1, a u koju ni on sam teško da će osobno povjerovati, jer je ova nepopularna mjera donesena i ukida se u vremenu kada se u BiH bilježe rekorne brojke novozaraženih uopće tijekom ove pandemije.

“Naše popuštanje na granicama upravo je rezultat analize epidemiološke slike u susjednim državama. U trenutku kad smo vidjeli da epidemiološka situacija negdje nije adekvatna, uveli smo neke režime i mjere”, kazao je i ministar te dodao:

“Naravno da ćemo iz dana u dan evaluirati epidemiološku situaciju. Na nivou EU-a razmatra se liberalizacija tog prijelaza. No, i epidemiološka situacija će i nadalje biti ta koja će određivati može li se ili ne puštati određene državljane”, istaknuo je.

Na koncu, zbog ove odluke, a koja je trajala samo cijelih pet dana, mnogim državjanima i BiH i Hrvatske itekako je zagorčan život, prekinuta su obiteljska slavlja i godišnji odmori, a dan odluke i utrku u prijelazu granice do ponoći mnogi su dramatično proživjeli.

Čestitku Čovića Plenkoviću prenosimo u cijelosti:

“Najava ministra MUP-a i šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite RH Davora Božinovića o otvaranju granice s Bosnom i Hercegovinom, odnosno ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze u RH otklonili su sve teorije kako BiH ostaje tampon zona bez mogućnosti protoka ljudi prema RH. Ministar Božinović istaknuo je kako od sutra (utorak) se ukidaju takve mjere.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović pozdravio je takvu odluku i brzu reakciju vlasti RH: „Jasno je da Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem mora djelovati i donositi konkretne odluke koje nekad ne budu dočekane blagonaklono i to je sasvim normalno. Međutim, čim su te mjere donesene, istaknuli smo kako nema potrebe za panikom. Prisjetite se i poteza Vlade RH u situaciji kada su pojedine zemlje stavljale žilet žice zbog problema s migrantima, što je premijer Plenković u startu odbio jer nikakva granica prema svom narodu u drugoj državi ne dolazi u obzir. Ista stvar je i sada. Nikakva granica ne može odvojiti hrvatsko biće i jedan narod u dvije domovine.
Hvala premijeru Plenkoviću na brzoj reakciji i racionalnoj odluci. Bosna i Hercegovina je već dio Europe i ovo je podvig europske Bosne i Hercegovine“ istaknuo je predsjednik Čović u svojoj reakciji koja je medijima proslijeđena iz HDZ-a BiH.

Share.

Comments are closed.