Pfizer, BioNTech i Moderna zarađuju 1000 dolara svake sekunde na cjepivu protiv Covid-19, dok je u siromašnim zemljama tek 2 posto stanovništva cijepljeno: “To je opsceno”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pfizer, BioNTech i Moderna gledaju samo na profit, optužuju veliki farmaceutski trio iz organizacije People’s Vaccine Alliance Africa, tvrdeći da su zbog toga mnoge siromašne zemlje prepuštene same sebi u borbi s pandemijom Covid-19.

Top tri proizvođača COVID-19 cjepiva zarađuju oko 65.000 dolara svake minute, zahvaljujući bogatijim zemljama koje pune zalihe tim cjepivima, dok su planovi za davanje popusta za nabavku cjepivima siromašnijim zemljama uglavnom propali, otkriva nova analiza.

Opsceno je da tek nekoliko kompanija zarađuje milijune dolara u profitu svakog sata, dok je u siromašnim zemljama tek dva posto populacije u potpunosti procijepljeno, ističu iz People’s Vaccine Alliance Africa (PVA).

Pfizer, BioNTech i Moderna zarađuju 65.000 dolara svake minute na prodaji njihovih hit Covid-19 cjepiva, otkriva navedena organizacija, ističući da su te kompanije isporučile većinu prodanih cjepiva bogatim zemljama. Navedeni farmaceutski trio između sebe je ostvario 34 milijardi dolara profita, izračunale su navedene nevladine afričke organizacije, što zapravo znači da te kompanije zarađuju 1000 dolara po sekundi, odnosno 93.5 milijuna dolara dnevno.

Unatoč tako visokim profitima, 98 posto stanovništva u siromašnim zemljama ostaje necijepljeno, a PVA dodaje kako je Pfizer u siromašne zemlje dostavio tek jedan posto iz svojih zaliha cjepiva, dok je Moderna čak pet puta lošija po tom pitanju, s tek 0.2 posto dostavljenih cjepiva siromašnim zemljama iz svojih zaliha.

Pfizer, BioNTech i Moderna iskoristili su svoje monopole kako bi prioritizirale ugovore s najvećim profitom s najbogatijim vladama, ostavljajući siromašne zemlje na hladnoći, poručuje Maaza Seyoum iz African Alliancea (članica PVA) za MedicalXpress.

Dok su AstraZeneca i Johnson&Johnson bili uspješniji u distribuciji svojih cjepiva na bazi koja nije vezana za profit, te tvrtke u skoroj budućnosti planiraju oslabiti taj dogovor, predviđajući kraj Covid-19 pandemije.

PVA je pozvao velike farmaceutske kompanije da privremeno suspendiraju intelektualna prava vezana za Covid-19 cjepiva dogovorom unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO), no bogate nacije poput Njemačke i Velike Britanije blokirale su tu inicijativu. S druge strane, više od 100 zemalja, uključujući i SAD, podržale su tu inicijativu.

(Izvor: MedicalXpress)

Share.

Comments are closed.