OSOBNI STAVOVI Čović nije želio ‘treći’, a za Karamatića i Vukadina ‘treći’ je rješenje

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao, rekao je Dragan Čović govoreći o uspostavi trećeg, hrvatskog entiteta u BiH. Predsjednik HSS u BiH Mario Karamatić njegovu izjavu smatra osobnim stavom.
”Gospodin Čović je u toj izjavi jasno naglasio kako govori u svoje osobno ime i u tom kontekstu ta je izjava njegov osobni stav. Deklaracija HNS a ostavlja prostor uspostavi tog nekog Trećeg kroz uspostavu više administrativnih jedinica od kojih je najmanje jedna s hrvatskom većinom” – kazao je Karamatić za Bild.ba, a prenosi Bljesak.info. Nije važno, dodaje Karamatić, ”bi li to bio Treći, Četvrti ili Prvi entitet”, stvar je, kaže, ”dogovora tri konstitutivna naroda” a što je i ”stav HNS a”.
Dodaje kako ”drugi stav ne postoji i upravo taj stav je jedan od razloga zbog čega HSS aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog narodnog sabora”. Karamatić je podsjetio i na jedan raniji HDZ-ov slogan. ”S druge strane, ako se dobro sjećam, izborni slogan za jedne izbore HDZ BiH je bio ”Bez entiteta nema identiteta”, a barem koliko sam ja upoznat HDZ se kao stranka od toga nikada nije ogradio” – dodao je prvi čovjek HSS-a u BiH. Otkrio je i za što se zalaže HSS.
”Svi imaju pravo na svoje osobno mišljenje pa tako i gospodin Čović, stav HSS a je jasan, mi smo za punu jednakopravnost hrvatskog naroda, a nju bi najlakše ostvarili uspostavom hrvatskog entiteta” – kazao je Karamatić za Bild.ba. Tako bi svi, zaključuje Karamatić, birali svoje.
”Time bi riješili i presudu Sejdić-Finci te ispoštovali međunarodne presude te pomirili građansko i nacionalno u BiH, ali i riješili izbor legitimnih članova Predsjedništva na način da RS bira jednoga člana, Herceg Bosna jednoga, te Sarajevo sa bližom okolicom jednoga, bez nacionalnog predznaka. To je cilj HSS a, uvjeren sam i hrvatskog naroda u BiH” – zaključio je Karamatić.
O uređenju BiH za Hrvatski medijski servis govorio je Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije. On je između ostalog rekao i da je on, zajedno s svojim kolegama iz Tomislavgrada, na nestatutaran način zbog samovolje pojedinaca iz livanjskog HDZ-a izbačen iz stranke.
Naglasio je da su se stvari pokušale dovesti u red kroz razgovore s predsjednikom te stranke, Draganom Čovićem, zaključivši da je umjesto očuvanja općehrvatskih interesa uslijedilo stranačko kažnjavanje. Također je za HMS rekao da će ‘sukladno hrvatskoj tradiciji međusobnog uvažavanja uvažavati druge i neumorno se zalagati za svoje’. ”Mi dakle BiH vidimo kao državu tri naroda i tri federalne jedinice u uskoj zajednici s Europskom unijom i uključenjem u zapadne integralne institucije kao npr. NATO”, rekao je Vukadin za HMS, prenosi Bljesak.info.
/Republikainfo.com/
Share.

Comments are closed.