Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta kažu da nisu krivi za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trojica optuženih pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Slavko Aleksići zvani “Vojvoda” i Risto Lečić, koji se terete za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u ožujku 2019. godine, izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi, javlja N1.

Odvjetnici optuženih tvrde da “nema odgovornosti”, a podnositelji tužbe, žrtve koje su preživjele ratne strahote u Višegradu, nadaju se da će Sud BiH zabraniti rad ovog udruženja.

Zoran Perić, odvjetnik prvooptuženog Dušana Sladojevića, kazao je nakon ročišta kako je “skup bio prijavljen, a udruženje registrirano, te da je sve rađeno u skladu s ciljevima udruženja”. Na pitanje može li se to okarakteriztati kao potpirivanje mržnje, kazao je “ne”.

“Ja govorim samo o skupu, to se radilo u skladu s ciljevima udruženja”, ponovio je.

Na konstataciju da su pjesme u kojima se izgovara “biće opet pakao i krvava Drina” i slične rečenice zabilježene na snimcima, kazao je da, “koliko je njemu poznato te riječi nisu izgovorene na skupu na koji je organiziran”, da “ne zna u kojem kontekstu je to izgovoreno” te da “zato treba pitati odvjetnike drugih optuženika”.

“Kazne su drastične za ovakva djela, ali u ovom slučaju po meni nema odgovornosti”, poručio je.

Bakira Hasečić predsjednica Udruženje “Žena žrtva rata”, koje je podnijelo krivičnu prijavu protiv ovog udruženja, kazala je kako se to događa godinama i da je bilo puno gorih situacija, ali da nitko nikada to nije spriječo.

“Te 2019. godine ja sam se slučajno našla u svom Višegradu, došla sam dva dana prije, ne znajući šta se događa. Otišla sam uzeti luk i posaditi i naišla sam na grupu veliku, bili su civili i u uniformama. Žena mi je samo rekla, ‘Bakira idi kući’. To sam preživjela u svom krvavom Višegradu 1992. godine od silovanja, klanja, ubijanja. S moje terase koja je neposredno u blizini mosta Mehme-paše Sokolovića tekla je krvava Drina. U 21. stoljeću pozivati na klanje, ubijanje, to može samo nenormalan čovjek. To radi sustav nevladine organizacije, a oni su zapravo, četnici. Bit ću svjedok u ovom predmetu i nadam se da će Sud BiH spriječiti ovakvo djelovanje Ravnogorskog četničkog pokreta koje ugrožava sigurnost svih građana i nadam se da će ovo biti opomena da se nikada više ne ponovi na prostoru BiH”, kazala je Hasečić, prenosi N1.

 

/Republikainfo.com/

 

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.