Održani izbori u Srebrenici: Bošnjaci bojkotom “bez borbe” predali vlast srpskoj koaliciji; Grujičić kaže da ih je “napustilo rukovodstvo kao i ’95.”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Kao u ratu kad ih je napustilo rukovodstvo ‘95 i sad u miru. Neće im se ništa dogoditi ako ne bude bošnjačkih predstavnika. Ahmetović ne živi ovdje, imao je stan u koji je povremeno dolazio na odmor, sada ni to ne radi. Pojavio se u ovoj inicijativi i vjerojatno će otići kad vidi da je ponovo doživio neuspjeh i oni su time potpisali svoju političku propast i vrijeme je da Bošnajci nađu sebi predstavnika”, komentirao je aktualni načelnik Općine Srebrenica (SNSD) i kandidat za ponovnog gradonačelnika.

“Ne želim biti prepotentan, ali pobjeda je proglašena i 15. studenoga i sada”, istaknuo je Mladen Grujičić u nedjelju večer u Srebrenici nakon što su zatvorena birališta u tome gradu.

“Učinili smo da sve da izbore ponovimo kako je moguće, i nisam imao informaciju da je bilo problema. Izbori su protekli u najboljem redu i zahvaljujem se i Bošnjacima i Srbima koji su izašli glasati”, rekao je Grujičić.

Kazao je i da bojkot nije uspio, komentirajući izjavu Sadika Ahmetovića iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” u kojoj je on za N1 rekao da je “bojkot uspio”.

“Više od 200 Bošnjaka je izašlo na izbore i to onih hrabrih koji ne podliježu ucjenama. S druge strane je bilo ucjena i prijetnji. To ćete vidjeti od Bošnjaka koji će to prijaviti. Nikada nisam rekao nijednom svom radniku da izađe na izbore, pozvao sam javno sve Bošnjake da to urade, jer smatram da je to dobar potez za njih. Na kraju svega ovoga jamčim da će Bošnjaci morati prihvatiti svoje osvojene mandate”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje novinara šta ako napuste mandate, Grujičić je naveo kako se time šalje poruka da ih je ponovo napustilo rukovodstvo.
“Kao u ratu kad ih je napustilo rukovodstvo ‘95 i sad u miru. Neće im se ništa dogoditi ako ne bude bošnjačkih predstavnika. Ahmetović ne živi ovdje, imao je stan u koji je povremeno dolazio na odmor, sada ni to ne radi. Pojavio se u ovoj inicijativi i vjerojatno će otići kad vidi da je ponovo doživio neuspjeh i oni su time potpisali svoju političku propast i vrijeme je da Bošnajci nađu sebi predstavnika”, komentirao je.

Kazao je i da je moguće da treći put budu izbori, odnosno da je “sve moguće u Srebrenici i BiH”. “Mislio sam da je ovo nemoguće, ali dogodilo se. Vjerujem da postoji i trunka neke pravde u ovoj državi i da se neće dogoditi, ali šta god da se desi ponovo će biti isti rezultat. Smatram da je SIP debelo pogriješio jer je podlegao pritisku. Očekivali su da će se nešto dogoditi, a dogodilo se isto, i još uvjerljivija pobjeda”, rekao je Grujičić.

Kazao je i da je izlaznost Srba bila malo veća nego 15. studenoga 2020. Tada je Grujičić osvojio 5.200 glasova a sada očekuje, kako je kazao, 5.300 najmanje. Grujičić je rekao kako je “siguran da je od 60 Bošnjaka njih 27 glasalo za njega”.

Poručio je i da će “učiniti sve da građani u Srebrenici imaju posao, osiguranu egzistenciju”, te da dva milijuna gotovih sredstava stoje na računu zbog ove situacije zbog koje nisu mogli raspisivati javne tendere ali da će se potruditi da ono što je planirano i realiziraju.

Tabaković je rekao da su Bošnjaci ponosni zbog neizlaska na izbore

Alija Tabaković, kandidat za načelnika općine Srebrenica ispred koalicije „Moja adresa: Srebrenica“, nakon zatvaranja birališta kazao je kako mu je drago da je izborni dan u Srebrenici prošao bez incidenata.

“Nama je, prije svega, drago da smo imali ove izbore u mirnoj atmosferi, da nismo imali nikakvih incidenata. Drago nam je da je naš narod prihvatio odluku i složio se s nama, a to je da se Bošnjaci ne mire s tim da su zakinuti za poštu, da su zakinuti u startu za 800 glasova. I, ovaj mali broj ljudi, nekih 100 do 150 koji je izašao iz privatnih razloga, neki su ucijenjeni, neki su morali zbog posla, neki zbog budućih događanja u Srebrenici. Tako da smo mi ponosni da je narod prihvatio našu zaista tužnu, i odluku na koju smo bili primorani. Sada ćemo vidjeti što će se događati u budućnosti. Mi ćemo svakako obavljati razgovore sa bitnim faktorima iz vrha države i međunarodne zajednice kako bismo svi bili na raspolaganju našim ljudima ovdje u Srebrenici, i svakako da ćemo se boriti za pravo svakog građanina u Srebrenici, a posebno za svakog Bošnjaka povratnika”, rekao je Tabaković u izjavi za Anadolu Agency.

SIP će u ukupni zbir glasanja ubrojati glasove pristigle putem pošte i iz odsustva, tako da će bošnjački kandidati osvojiti određen broj odborničkih mandata za Skupštini opštine Srebrenica.

Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” ranije je najavljeno da će se kandidati koji osvoje mandate odreći istih.

“Mi ćemo unutar liste ‘Moja adresa: Srebrenica’ održavati sastanke, bit ćemo u kontaktu, tražiti neka najbolja rješenja za naš narod. Vidjet ćemo u narednih mjesec dana šta će se događati”, dodao je Tabaković.

“Svakako da će ovo biti težak period. Težak period u Srebrenici je bio i prije, za izbore i poslije izbora, zato što je sve manje ljudi, zato što je sve manje gospodarstva u Srebrenici. Ovdje u Srebrenici jedino šta se dovozi, dovoze se tabuti sa žrtvama genocida, i dovoze se glasači iz općina koje nemaju veze sa Srebrenicom, i to je ono što će u konačnici koštati ovu ovdje skupinu ljudi, a njih je sve manje u Srebrenici”, rekao je Tabaković.

Ahmetović: Bojkot uspio

Sadik Ahmetović iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” kazao je u razgovoru za N1 kako je njihov bojkot uspio.

Rekao je i da je vrlo malo Bošnjaka izašlo na izbore, oko nekoliko desetina.

“Izašli su samo oni koji su bili pritisnuti od strane općinskih institucija i na tome im ne zamjerimo i pri tome je naš stav uspio 99%”, naglasio je Sadiković.

Kazao je za N1 da nemaju dokaze za pritisak koji je spomenuo, te da su to shvatili iz razgovora.

“Zaključili smo da imaju određenu vrstu straha, pritisak od strane aktualne vlasti u Srebrenici postoji i oni su iz svega toga zaključili da mogu imati određenu vrstu problema ako ne izađu na izbore. To potvrđuje potrebu da se izborni proces mora dovesti na takvu razinu da kapacitet Bošnjaka bude u onoj mjeri koliko Bošnjaka želi glasati, što je bilo onemogućeno”, kazao je.

Donesena je odluka i da će Bošnjaci odbiti mandate, a Ahmetović je rekao da su svi tako potvrdili, ali da “ako neki prihvate, to je njihova odluka”.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.