Održan sedmi sastanak Mreže ‘I Care for Europe’ u Stocu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Članovi mreže “I care for Europe”, koja je osnovana 2013., uključuje 11 malih općina iz šest zemalja: Čapljina (BiH), Rab, Rakovica (Hrvatska), Aquileia, Recanati, Tarcento (Italija), Piran (Slovenija), Bač (Srbija), Općina Bar (Crna Gora) i Grad Metković (Hrvatska) uključeni u projekt i aktivnosti Mreže, Javna ustanova “Radimlja” (u ime Općine Stolac) i Adriatic GreeNet-a kao tehničkog koordinatora mrežnih aktivnosti. Adriatic GreeNet je mreža malih europskih gradova s bogatom kulturnom tradicijom.

JU Radimlja Stolac zajedno s Općinom Stolac, udrugom „Hercegovački plodovi Mediterana“ i Centrom za kulturu i sport od četvrtka 30. rujna .2021. do nedjelje 3. listopada 2021. bila je domaćin za sudionike projekta „I Care for Europe“ s bogatim programom i upoznavanjem s kulturnom baštinom Stoca. S time je Stolac po drugi put postao domaćin ovakvog programa kojemu je susret odobrila EACEA.

Ovaj susret predstavnika članica Mreže “I Care for Europe” održao se kao završni događaj u sklopu projekta “EUnity in diversity“, a održavanje projekta održalo se u sklopu stolačke manifestacije „Hercegovački plodovi Mediterana“.

Svečano otvorenje 7. susreta predstavnika Mreže malih europskih kulturnih gradova „I Care for Europe“ , uz prigodan progam, održalo se u restoranu San Pjero u Stocu 30.rujna. Prisutnima su se obratili načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković, ravnateljica JU Radimlje Stolac Maja Lopin kao i Slavica Mendelski. Uz predstavnike vlasti Općine Stolac, na svečanom otvaranju sudjelovali su i predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Sljedećeg dana, u petak 1. listopada održala se prezentacija tradicionalnih lokalnih kulturnih događanja i festivala sajmova svih jedanaest lokalnih zajednica uključenih u projekt: „EUnity in diversity“. Održavanje prezentacija odvijalo se u prostorijama Općine Stolac, a članice Mreže su više doznati jedni o drugima kao i kulturnim događanjima koji se odvijaju u određenim gradovima.

Nakon prezentacija posjetitelji su nazočili svečanom otvaranju sajma „Hercegovački plodovi Mediterana“ gdje je Corrado Altran dobio zahvalnicu zbog međunarodne promocije Stoca. U popodnevnim satima gosti su uz lokalne vodiče obišli su opućinu Stolac te se upoznali s povijesnim i turističkim znamenitostima Stoca.

U subotu, 2. listopada sudionici projekta u pratnji lokalnih vodiča i ravnateljice JU Radimlja Stolac, Maje Lopin posjetili su i razgledali Trebinje te najpoznatiju špilju u BiH – špilju Vjetrenica u Ravnom, zaštićeni spomenik prirode. Dan je završio nastupom folklornih i glazbenih skupina na lokaciji održavanja manifestacije „Hercegovački plodovi Mediterana“, uz sudjelovanje društava iz BiH i Crne Gore.

Nastupili su: glazbena skupina Vidoštačka Kraljica, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, HKUD Stolac, HKUD „Naši korijeni“ Bobanovo-Čapljina i HKUD Rodoč – Folklorna skupina fra Bernardin Smoljan.

Posljednji dan, u nedjelju 3. listopada 2021., gosti i domaćini su se sastali na nekropoli stećaka Radimlja, gdje su se oprostili i službeno označili završetak ovogodišnjeg susreta i programa.

Inače, članovi mreže “I care for Europe”, koja je osnovana 2013., uključuje 11 malih općina iz šest zemalja: Čapljina (BiH), Rab, Rakovica (Hrvatska), Aquileia, Recanati, Tarcento (Italija), Piran (Slovenija), Bač (Srbija), Općina Bar (Crna Gora) i Grad Metković (Hrvatska) uključeni u projekt i aktivnosti Mreže, Javna ustanova “Radimlja” (u ime Općine Stolac) i Adriatic GreeNet-a kao tehničkog koordinatora mrežnih aktivnosti. Adriatic GreeNet je mreža malih europskih gradova s bogatom kulturnom tradicijom.

 

/Republikainfo.com/

 

 

Share.

Comments are closed.