ODGOVOR ZAŠTO JE SAD PRVA DEMOKRACIJA SVIJETA Jasan stav Bijele kuće: Nećemo podržati uvođenje Covid putovnica za građane SAD-a

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bijela kuća je odbacila ideju o uvođenju obveznih ‘COVID putovnica’ protiv koronavirusa, pojasnivši ovu odluku činjenicom kako smatraju da privatnost i prava građana trebaju biti zaštićeni.

Inicijative takvih ‘putovnica’ prisutne su diljem svijeta kao mogućnost u kontroli putovanja u periodu dok se svijet bori protiv pandemije.

Kritičari kažu da bi takvo nešto značilo diskriminaciju, a Sjedinjene Američke Države su jasno naglasile da nisu i neće podržati “sustav koji zahtijeva da Amerikanci nose akreditiv”.

Kako prenosi BBC, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da neće postojati “federalna baza podataka o cijepljenju”, niti “savezni mandat koji će zahtijevati da svi dobiju jednu ispravu o cijepljenju”.

“Vlada sada ne podržava niti će podržavati sustav koji zahtijeva da Amerikanci nose akreditiv. Naš interes je vrlo jednostavan kod savezne vlade, a to je zaštita privatnosti i prava Amerikanaca, tako da se ti sustavi ne koriste nepravedno protiv ljudi”, kazala je Psaki.

U Engleskoj se razvija shema “ovjere statusa Covida”, koja omogućava održavanje koncerata i sportskih utakmica. Tu bi bilo zabilježeno jesu li osobe cijepljene, nedavno testirane negativno ili su se već oporavili od zaraze koronavirusom.

Europska unija također radi na planovima za uvođenje certifikata, dok je u Izraelu “Zelena propusnica” već dostupna svima koji su u potpunosti cijepljeni ili su se oporavili od infekcije koronavirusom, što moraju pokazati za pristup objektima poput hotela, teretana ili kazališta.

Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je u utorak da trenutno ne podržava traženje COVID putovnica za putovanje zbog neizvjesnosti sprječava li cijepljenje prijenos virusa te zabrinutosti zbog diskriminacije.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden objavio je u utorak da je 19. travlja pomaknuo datum do kojeg će svi odrasli Amerikanci imati pravo na cjepivo.

“Moramo pojačati pristup cijele vlade koji okuplja cijelu zemlju i stavlja nas na ratne temelje kako bismo istinski pobijedili ovaj virus”, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.