Nove koalicije u Hrvatskoj: Penava na korak do Škore; Mostarac Raspudić traži previše, i mjesto za svoju ženu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Razgovori s Mostom zapeli su u broju takozvanih sigurnih ulaznih mjesta u Sabor. Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro objavio je jučer da je postigao dogovor sa Suverenistima, piše Jutarnji list.

– S velikim zadovoljstvom mogu reći da smo nakon sporazuma s Blokom za Hrvatsku, postigli i sporazum s Hrvatskim suverenistima o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore. Postoji želja da se pridruže svi koji žele promjenu Hrvatskoj – poručio je Škoro sa zajedničke tiskovne konferencije na kojoj su bili i predstavnici Suverenista, Hrvoje Zekanović, Marijan Pavliček, te Ladislav Ilčić iz Hrasta.

– Definitivno ćemo potpisati još jedan sporazum, ja se nadam i dva, možda i tri – kazao je Škoro, dodavši da nije mislio na Most.

– Nismo zapeli, pregovori se vode jer u slučaju Mosta situacija je takva da su oni parlamentarna stranka s 10 saborskih zastupnika. Moramo postići sveobuhvatniji dogovor – kaže Škoro. S Mostom se, inače, već neko vrijeme intenzivno pregovara, a jedan od sastanaka zakazan je i za danas. Ali, očito je da su razgovori zapeli, je li problem u broju takozvanih sigurnih ulaznih mjesta u Sabor?

Izgledan dogovor

– Mi sa Škorom razgovaramo o zajedničkom izlasku na izbore. Zadnje ankete pokazuju da od svih relevantnih političkih opcija rejting raste samo HDZ-u, SDP-u i Mostu. Jasno je da mi želimo da što više naših kvalitetnih, stručnih i karakternih ljudi uđe u novi saziv Sabora. Što se pregovora tiče, jasno je da nije isto pregovarati s nama koji imamo deset saborskih zastupnika ili, primjerice, s Hasanbegovićevim Blokom za Hrvatsku koji je sam u Saboru – kazao je izvor iz Mosta.

Škoro je komentirao i informacije prema kojima bi se Domovinskom pokretu trebao pridružiti vukovarski gradonačelnik, HDZ-ov Ivan Penava, koji bi, navodno, nosio njihovu listu u petoj izbornoj jedinici. – Penava mora razriješiti formalno-pravni status u stranci u kojoj se nalazi. Dok se to ne dogodi, ne bih ništa komentirao – rekao je Škoro. Penava zadnjih dana ne odgovara na telefonske pozive, ali, prema informacijama iz desnog bloka, taj je dogovor prilično izgledan.

– Mislim da je Penava korak do odluke, treba vidjeti kako će se odvijati situacija s gradskim vijećem jer bi moglo biti problema – kazao je jedan od sugovornika.

Detalji pregovora sa Suverenistima za sada se ne otkrivaju. Marijan Pavliček je kazao da su zadovoljni postignutim, te da su se usuglasili oko programa.

Zatomljivanje ega

– Zatomili smo ega i ide se u okrupnjavanje desnog bloka jer jedino zajedništvom možemo ostvariti rezultat – kazao je Pavliček. Nije želio otkriti kakav je točno dogovor postignut, no naši izvori s desnice kažu da se, navodno, radi o jednom prvom, dva druga, te dva ili tri treća mjesta na listi. Doznajemo i da će vjerojatno biti postignut dogovor sa Stijepom Bartulicom, dok se s Ninom Raspudićem još pregovara s obzirom na njegove velike zahtjeve. U kuloarima se ovih dana moglo čuti da je, navodno, tražio mjesto i za svoju suprugu Mariju Selak.

Upućeni u zbivanja na desnom bloku kažu i kako je upitno što će biti s Raspudićevim dogovorima s Mostom. Naime, iako je Most ranije s Raspudićem razgovarao o mogućoj političkoj suradnji, sada se čini da poznati desni komentator i publicist solo pregovara sa Škorom. – Raspudića bismo rado vidjeli na listi i koliko znam, on pregovara za nositelja liste u drugoj izbornoj jedinici. Što se tiče supruge Marije, nisam čuo da je i ona u kombinaciji da bude na listi. Iako, pošteno govoreći, radije bih vidio nju na listi nego njega – kaže naš sugovornik uključen u predizborne pregovore.

I iz izvora bliskih Škori rekli su da Raspudić nije postavljao nikakav uvjet za suprugu, no doznajemo da je tražio više mjesta na listi. Navodno je riječ o tri prva mjesta u drugoj izbornoj jedinici.

(Izvor: Jutarnji list)

Share.

Comments are closed.