‘Noćna mora koja je snašla globalne lance opskrbe uskoro će se još pogoršati‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Agencija kaže da budućnost trenutno nije svijetla zbog nekoliko faktora koji otežavaju oporavak lanaca opskrbe.

Luke su zakrčene, nema dovoljno vozača teretnih vozila, a nestašica čipova koči proizvođače automobila i elektronike. Cijene zbog svega toga rastu i usporava se oporavak svjetske ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

Nažalost, analitičari kreditne agencije Moody’s upozoravaju da će se stanje lanaca opskrbe “prije pogoršati nego poboljšati”, javlja CNN.

– Sve je očitije da će problemi koji more globalne lance opskrbe otežati oporavak svjetske ekonomije koji se taman zahuktava – stoji u izvješću agencije Moody’s koje je objavljeno u ponedjeljak.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je svoju projekciju rasta američke ekonomije smanjio za jedan posto, što je najveće smanjenje predviđenog rasta neke G7 zemlje. MMF je rekao da projekciju snizio zbog problema u lancima opskrbe i slabljenja potrošnje.

– Kontrole na granicama, ograničena mobilnost, nedostupnost globalne covid propusnice i potisnuta potražnja zbog zarobljenosti ljudi u domovima doveli su do toga da globalna ekonomija pati zato što se dostave ne ispunjavaju na vrijeme, što pak dovodi do rasta cijena i troškova. Sve to znači da rast BDP-a na globalnoj razini neće biti toliko robustan – piše u izvješću.

Kao prvo, Moody’s kaže da se različite zemlje na različiti način bore s covidom-19 te da se zbog toga ne mogu usuglasiti pravila po kojima će se ravnati dionici svjetske ekonomije. Primjerice, Kina želi broj slučajeva zaraze svesti na nulu, a SAD je spreman živjeti s covidom i tretirati ga kao endemsku bolest.

– Te razlike predstavljaju ozbiljnu prepreku jer se zbog njih ne mogu uskladiti obrasci za kretanje djelatnika u lancima opskrbe – kažu analitičari agencije.

Kao drugo, Moody’s kaže da nema “koordiniranog globalnog htijenja” da se osigura bolje funkcioniranje lanca opskrbe.

Direktor investicijske banke JPMorgan Chase Jamie Dimon u ponedjeljak je rekao da će svijet vrlo brzo zaboraviti probleme koje trenutno muče globalnu transportnu mrežu.

– Iduće godine neće biti tih problema. Sad je najgore. Mislim da će se tržišta prilagoditi na isti način na koji su se prilagodile i tvrtke – rekao je Dimon.

Share.

Comments are closed.