NIKAD DOSTA LOVE, SAVJETNIKA I LIMUZINA: Traže još 1,7 milijuna KM za šefove parlamenata

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šest šefova Parlamentarne skupštine BiH u 2020. godini dobit će nova vozila, dodatne savjetnike, veće limite za telefon, kao i veće naknade za putne troškove ukoliko Administrativna komisija PSBiH ne povuče svoju odluku koja je već upućena Vijeću ministara BiH na potvrđivanje.

Mediji nakon sjednica Administrativne komisije PSBiH dobijaju relativno slabe informacije o tome šta su državni parlamentarci usvojili na jednoj od najvažnijih parlamentarnih komisija. Prijedlozi za izmjenu projekcije proračuna za 2020. godinu, a i slične odluke, vjerojatno su jedan od razloga za to.

Kako doznaje portal Klix.ba, članovi ove komisije na sjednici održanoj 3. veljače 2020. godine povećali su za 1.713.000 KM proračun predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH, odnosno Denisu Zvizdiću, Borjani Krišto, Nebojši Radmanoviću, Draganu Čoviću, Bakiru Izetbegoviću i Nikoli Špiriću, piše Klix.ba.

Protiv ove odluke pismeno su se pobunili predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović. Zvizdić je u pismenom dopisu naveo da se protivi predloženom uvećanju budžeta te da odluka Administrativne komisije PSBiH nije rezultat dogovora Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Slično pismeno protivljenje dostavio je i Bakir Izetbegović.

No, da se vratimo odluci koju je usvojila komisija u sastavu Obren Petrović (SNSD), Bariša Čolak (HDZ), Amir Fazlić (SDA), Lidija Bradara (HDZ), Vlatko Glavaš (DF), Borjana Krišto (HDZ), Nermin Mandra (SDA), Sredoje Nović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD), Asim Sarajlić (SDA), Safet Softić (SDA) i Nikola Špirić (SNSD).

Povećali šefovima broj savjetnika i rezervirali novac da im “namjeste” urede

Administrativna komisija PSBiH je odlukom od 3. veljače 2020. godine povećala stavku za plaće i naknade i to za 410.000 KM. Razlog tome je zapošljavanje dodatnih šest savjetnika u kabinetima članova rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, a obrazloženje su “potrebe prouzrokovane obimnosti i kompleksnosti poslova i zadataka, kao i raznovrsnost poslova sa stanovišta struke.

S obzirom na to da savjetnici ne mogu savjetovati u hodnicima, Administrativna komisija se pobrinula i za poveća 46.000 KM sredstva za namještaj. To je novac koji će biti iskorišten da se “namjeste” uredi novim savjetnicima, a komisija je tim povodom ispitala i tržište te cijene namještaja. Inače, svaki član rukovodstva PSBiH već ima pravo na jednog savjetnika i jednog šefa kabineta.

Šest novih automobila za šest šefova

Odlukom Administrativne komisije PSBiH odobreno je izdvajanje čak 660.000 KM za kupovinu šest novih automobila. Prema ranijim projekcijama previđeni budžet za ovu stavku iznosio je 222.000 KM.

Kao obrazloženje navedeno je da Parlamentarna skupština BiH raspolaže voznim parkom koji ima 14 limuzina i jedan kombi. Jedan Audi i kombi stari su više od devet godina, pet automobila marke Passat staro je više od sedam godina, dva Passata više od pet godina, četiri su starija od sedam godina, a jedan više od tri godine. Kako je navedeno, u 2019. godini na održavanje ovih automobila plaćeno je 30.000 KM.

Povećani izdaci za telefone i putne troškove

Administrativna komisija PSBiH usvojila je odluku kojom se povećavaju izdaci za putne troškove, izdaci telefonskih i poštanskih usluga, izdaci za usluge prijevoza i govora, izdaci za tekuće održavanje i izdaci za ugovorene i druge usluge i to 589.000 KM. Putni troškovi povećani su za 403.000 KM, izdaci za telefonske i poštanske usluge za 10.000 KM, izdaci za usluge prijevoza i goriva za 35.000 KM, izdaci za tekuće održavanje 35.000 KM i izdaci za ugovorene i druge posebne usluge 106.000 KM.

U obrazloženju je navedeno da je ova sredstva neophodno osigurati za “realizaciju poslova planiranih u Parlamentarnoj skupštini BiH, a i onih koji nisu urađeni u prethodnom periodu zbog zastoja u formiranju vlasti i zapošljavanja dodatnog kadra, što donosi dodatne troškove navedenih usluga”.

Komisija može povući svoju odluku, ciljano je skrivali od medija

Kako nam je ispričao jedan član Administrativne komisije PSBiH, a koji je želio ostati anoniman, odluka je ciljano sakrivena od građana BiH zbog straha od reakcija kakve bi mogle uslijediti. Naime, Parlamentarna skupština BiH više od godinu se nalazila u potpunoj blokadi, a sve vrijeme parlamentarcima su isplaćivane enormno visoke plaće u iznosu od oko 6.000 KM, iako nisu održavali sjednice.

Povećanje budžeta na Administrativnoj komisiji PSBiH uslijedilo je odmah nakon što je Parlamentarna skupština BiH započela rad u punom kapacitetu ili, da budemo još precizniji, na prvoj sjednici Administrativne komisije PSBiH održanoj nakon konstituirajuće sjednice.

Posebno je zanimljiva pozicija parlamentaraca iz reda SDA u Administrativnoj komisiji PSBiH, a bez čijih ruku ne bi bilo moguće usvojiti povećanje s obzirom na to da su se odluci usprotivili i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić.

Administrativna komisija Parlamentarne skupštine BiH još uvijek može povući ranije donesenu odluku, a koja je već dostavljena Vijeću ministara BiH, točnije Ministarstvu financija i trezora BiH.

(Izvor: Klix.ba)

Share.

Comments are closed.