Njemački političar Schwarz o teoriji da je budući visoki predstavnik Christian Schmidt njemačko-ruski igrač: “To je sranje”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Angela je za BiH, spriječila je korekciju granica između Srbije i Kosova, rekla je Trampu ‘NE’! Sreća je za BiH jer je Biden predsjednik! Kad Amerikanci ponovo dođu ludilo se završava! Mi, Njemačka, idemo sa Amerikancima, sa Bidenom, to će biti drukčija priča na Balkanu!”, kazao je za Face TV Stefan Schwarz, bivši zastupnik Bundestaga i dobar poznavatelj prilika u BiH i počasni građanin Sarajeva i Goražda. Ali, ovaj njemački političar komentirao je i nevjerojatan pritisak od strane pojedinih medija prema najavi da će Christian Schmidt, bivši ministar u Vladi Njemačke i član Bundestaga za kojega su mediji objavili da je njemački kandidat za novog visokog predstavnika u BiH.

“Konstatacija da Angela Merkel šalje Schmidta u BiH u dogovoru s Putinom je SRANJE. Anglea Merkel je dobra prijateljica Bidena! Merkel će pokušati da BiH konačno postane normalna europska država! BiH je bitna Angeli Merkel! Bosanci se mogu osloniti na Nijemce, nećemo vas iznevjeriti! Merkel ima distancu od Putina, Njemačka neće popustiti Rusiji! Sljedeće godine ćemo imati američkog predsjednika i njemačkog kancelara koji neće dozvoliti Dodiku igranje igre! Biden će dovesti novu energiju u BiH! Beograd i Vučić dobro znaju da je s Bidenom i Merkel drukčija priča, Vučićevi se već plaše onoga što će se dogoditi! BiH i Kosovo će igrati drukčije igre! Biden zna koliko se patilo u Bi Hi spreman je suprostaviti se Putinu, ne na budalasti način kao Trump, nego pametno”, komentar je ovog njemačkg političara.

Na pitanje urednika Senada Hadžifejzovića da “u BiH sumnjaju da Njemačka šalje Schmidt kao visokog predstavnika da bi preko njega udovoljiila interesima Rusije, jer navodno “Njemačka to mora jer ovisi o ruskom plinu i energentima”, Schwarz je odgovorio: “To je glupost!”.

“Rusija više ovisi od Njemačke, nego Njemačka od Rusije – Rusija, ta ‘’benzinska crpka’’ će biti na koljenima ako ne proda plin Njemcima!

Nadalje odgovrajući na sljedeće pitanje kako “u BiH sumnjaju u Schmidta jer je blizak HDZ-u, Hrvatskoj i ima hrvatsko odličje”, on je odgovorio: “To je sranje! Schmidt je protestant, a protestant neće upasti u katolički nacionalizam, neće biti sklon ustašama i Čovićevoj bandi! Znam Schmidta, bili smo zajedno u Bundestagu, ima karakter! On je navikao donositi čvrste odluke, neće se izvlačiti, nikad to ne radi, on je dobar lik! Dodik je Inzku udarao čvoke, Schmidt Dodiku neće dozvoliti da ga mota! Inzko je fina osoba, ali BiH nije pitanje finoće, Inzko je postao vic! Znam ja šta se u Sarajevu uz kavu na Baščaršiji priča, da će Njemačka biti žrtva Plenkovićevog lobiranja za OHR! Nećemo to dozvoliti! Plenković nije najveći nacionalist, ima i onih većih koji pričaju sranja! Biden poznaje BiH, osjeća je, i uvjeren je da se stvari mogu promijeniti! Pa izabrao je suradnike koji znaju sve o BiH”.

O odlasku Inzka i ukidanju OHR-a

“To nije odluka koju možete sada prognozirati! Bosanci trebaju pisati e-mail Bidenu joebiden.com i Merkel [email protected], recite im koliko imate nade da će doći bolji napredak nakon Daytona! Pokušajte ih ptaknuti, recite im da ste pretrpjeli svašta, da imate nade! Pozovite ih u BiH! Biden i Angela su ljubazni, bar malo uzmite državu u svoje ruke! Recite im ‘’kada ste nam dali Dayton, izvedite nas odavde’’! Međunarodna zajednica krivi Bosance za ono što oni, stranci neće uraditi! Nemojte preuzimati krivicu!

Zašto je Stefana Schwarza toliko razljutio tekst u kojem se Christiana Schmidta nazica Rusko-Njemačkim igračem na štetu BiH?

“Ne volim novinarstvo koje zloupotrebljava! Volim novinarstvo poput FACE TV-a! Senade, ja s vama razgovaram jer znam da Senad nikad nije ljudima rekao neistinu, treba više ljudi koji neće biti ničija marioneta! Bosanci, nemojte slijediti novinare koji kažu ‘’imamo tajne informacije’’! Bosanci i Hercegovci, čudo se može ostvariti, hajdemo biti optimistični!”, kazao je Stefan Schwarz za Face TV.

Inače, komentiravši sve navode u medijima, Schwarz je napisao:“Pročitao sam taj ludi članak. Ljut sam i žao mi je što moram biti otvoren: taj je članak pun s**nja. U ovom je djelu toliko lažnih vijesti i ludih teorija zavjere da se pitam kako ih je Avdić uopće mogao napisati ili zašto bi neki medij objavljivao takva sranja…Tako, ako bi itko uopće i pomislio na utakmicu iza leđa naših dugogodišnjih prijatelja u Americi, posebno s Putinom, možda je poludio ili mu je netko platio da objavi takvo sranje pokušavajući spriječiti njemačke aktivnosti u BiH. Možda Avdić zna na čijem je platnom spisku ili pod čijim zapovjedništvom radi takve stvari. Konačno, ako Christian Schmidt zamijeni političkog eunuha Valentina Inzka, to ne bi trebao biti loš izbor za BiH. Barem bi moćniji i dobro povezani Nijemac preuzeo mjesto onog sivog, tjeskobnog i slabog momka koji posljednjih godina gotovo ništa nije učinio da pomogne BiH da se digne na noge.”

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.