Ne može se u Hrvatsku bez negativnog testa na koronu. Cijena? Sitnica – 140 KM (za jednu osobu)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako su zbog pogoršane epidemiološke situacije najavljivane strožije mjere, malo tko je od putnika u susjednu Hrvatsku iz BiH u utorak očekivao dramatično stanje na hrvatskim graničnim prijelazima.

Hrvatska je nametnula novi ‘lockdown’ i to za skoro sve putnike (postoje izuzetci), pa i državljane BiH koji posjeduju hrvatsko državljanstvo kao i hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji iz BiH putuju u Hrvatsku. Za sve njih koji žele ući u Hrvatsku samo je jedan uvjet – negativan PCR test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, piše Dnevni.ba.

Naime, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 30. studenog 2020. godine, a zbog zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19 donio Odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Ova odluka donesena je u predvečerje 30. studenoga, a počela je vrijediti od 1. prosinca do 15. prosinca. Donesena je bez upozorenja i bez, do sada uvriježenih 24 sata vremena kako bi se putnici upozorili i bili spremni na istu. O novom režimu i mjerama izvijestili su i iz Granične policije BiH.

U Hrvatsku ni Hrvati, a “ni ostali” bez negativnog korona-testa

Međutim, ove mjere stvorile su velike gužve na graničnim prijelazima. Mnogi putnici nisu ni bili upoznati s novim mjerama, neki su imali neodgodive poslove, neki su išli u posjet obitelji ili na posao, a nije ugodno bilo ni državljanima Hrvatske koji su se iz BiH vraćali kućama u Hrvatsku.

“Jutros nismo otišli na branje mandarina u Opuzen. Nas petoro smo se vratili. Kako da idemo na testiranje kada je jedan test košta tri dana branja mandarina?”, komentira žena iz Ljubuškog svoje iskustvo na hrvatskoj granici u utorak jutro, a koje je samo jedno od niz kojima je zabranjen ulazak u Hrvatsko bez negativnog PCR testa.

“Vraćao sam se kući u Split, ali do Splita nisam došao jer nema negativan test. U Mostaru ću se testirati kako bi barem izbjegao samoizolaciju kada dođem kući”, kazao je jedan od hrvatskih državljana koji su čekali u redu na PCR testiranje.

Neki su bili oštriji:”Kako može Plenković biti u Hrvatskoj, a ima koronu, a ja nemam i ne mogu kući, a iako nemam moram se testirati, platiti i onda mogu kući? Napravili su kaos s ovim i sve je po leđima jadnog naroda”.

Naime, novom odlukom Stožera RH, državljani trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, mogu ući u Republiku Hrvatsku samo pod određenim uvjetima, i to ako su: zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici skrbi za starije osobe; pogranični radnici; osoblje u prometnom sektoru; diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti; putnici u tranzitu; osobe koje putuju radi školovanja; pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u Republiku Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.

Testiranje o vlastitom trošku

Navedeno vrijedi i za one državljane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo, ali i za hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji iz BiH putuju natrag domovima. Kako se navodi, i oni moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili obaviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza.

Iz Kabineta ministra MUP-a RH, za Dnevni list su pojasnili:”Državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku neovisno o državljanstvu, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) ili obaviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza.

Nedvojbeno, ova mjera stvorit će i probleme za mnoge koji imaju neodgodivu obvezu putovanja u susjednu Hrvatsku zbog obveznog testiranja na koronavirus PCR metodom. Ali i dodatni trošak za ionako pogođeno stanovništvo.

Kako do PCR testa? Jednostavno – sa 140 KM

Kako je za Dnevni list pojašnjeno iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar, komercijalno testiranje na korona virus PCR metodom u SKB Mostar se obavlja ponajprije prijavom u Zavod za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a na Bijelom Brijegu, gdje se popunjava uplatnica s podacima osobe koja se testira.

“Potom osoba biva upućena na izvršenje uplate u iznosu od 140,00 KM. To je važeća cijena PCR testa koju plaćaju državljani BiH u FBiH. Uplata semože izvršiti u bankama i na recepciji CUM-a SKB-a Mostar. Nakon povratka u Zavod za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku, po predočenju uplatnice, osobi se uzima bris. Rezultati se dobiju u roku od 24 sata, iako nerijetko budu i ranije gotovi”, pojašnjeno je iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Ovlaštene laboratorije u BiH za testiranje SARS-COV-2 virusa i koje posjeduju ISO standarde

Prema službenim podatcima Ministarstva civilnih poslova BiH; PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa (COVID-19) mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koji su verificirani od strane Federalnog ministarstva zdravstva. Za obavljanje predmetne djelatnosti od strane Federalnog ministarstva zdravstva do sada su verificirani: Klinički centar Univerziteta Sarajevo, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Županijska bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, Županijska bolnica „Dr Irfan Ljubijankić“ Bihać, Privatna Zdravstvena ustanova “Alea“ Dr. Kandić Sarajevo, PZU Plava poliklinika Tuzla, PZU „Eurofarm-Centar-Poliklinika„ Sarajevo, PZU Privatni mikrobiološko parazitološki laboratorij Sarajevo, Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje „Nalaz“, Sarajevo, PZU Poliklinika i Dnevna bolnica „Dr. Al-Tawil“

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Akreditacija BAS EN ISO 17025-2006. Akreditiran je za molekularno-biološka ispitivanja (područje LI 19) prema BAS EN ISO 17025-2006 (potpodručje LI 19.2 – Molekularno dijagnostički pregled u veterini, Certifikat o akreditaciji LI-43 -01, dostupno na:  http://www.bata.gov.ba/Akreditirana_tijela/Certifikati/LI/Certifikat-LI-43-01.pdf).

U RS-u, na području  mikrobiologije (PCR – tehnika), certificirani su JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, JZU Univerzitetska bolnica Foča,

JZU Bolnica „ Sveti Vračevi“ Bijeljina, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske; akreditacija BAS EN ISO 17025;  i posjeduje kontrolu kvaliteta iz Njemačke i JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj, usluge testiranja na COVID-19 u komercijalne svrhe. Na području biokemije/imunologije (serološko testiranje na antitijela na COVID-19. IgG i IgM): Laboratorije javnih zdravstvenih ustanova-bolnica, JZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske i

Laboratorije privatnih zdravstvenih ustanova. U Brčko distriktu testiranja se provode u Laboratoriju Odjela za zdravstvo i ostale usluge – Pododjeli za javno zdravstvo i Laboratorij JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH.

 

 

(Izvor: Dnevni list)

Share.

Comments are closed.