Nakon što je Vlada SŽ-a zatražila smjenu direktorice KCUS-a, sada SDA traži smjenu Forte

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz SDA tvrde kako je najavljena odluka Forte i Vranića da će Vlada KS hitno u Opću bolnicu primiti 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u, mimo je svih zakonskih procedura.

Županijski odbor SDA Sarajevo traži od premijera Sarajevske županije Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića podnošenje ostavke, a ukoliko to ne učine, pokrenut će inicijativu za njihovu smjenu. Istovremeno očekuju ostavku ili smjenu direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića, “ukoliko po instrukcijama Forte i Vranića postupi nezakonito”.

Kako se navodi u priopćenju ŽO SDA, najavljena odluka Forte i Vranića da će Vlada KS hitno u Opću bolnicu primiti 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u mimo je svih zakonskih procedura, prenoi FENA.

”Svima je jasno da Opća bolnica nije tražila prijem anesteziologa, da nije raspisan nikakav natječaj za njihov prijem, niti da ova bolnica, uz već postojeće, ima potrebu za angažmanom 13 novih anesteziologa. S obzirom na to, kao i na obim posla u Općoj bolnici, postavlja se logično pitanje: što će toliki anesteziolozi točno raditi? Očito je riječ o unaprijed osmišljenom i pripremljenoj političko-medijskoj kampanji u kojoj Forto i Vranić ne prezaju od kršenja zakona. Zbog toga će pravni tim SDA podnijeti kaznenu prijavu Tužiteljstvu KS, a cijeli slučaj prijaviti i Uredu za borbu protiv korupcije”, stoji u priopćenju.

Dalje navode da je angažman svakog liječnika u vrijeme pandemije nužan, ali da taj angažman mora biti u skladu sa zakonom, a ne po dobroj volji premijera, ministra ili direktora.

Podsjećaju da se “u Sarajevskoj županiji na zavodu za zapošljavanje nalazi 1.604 liječnika i medicinskog osoblja, ali oni Forti i Vraniću očito nisu bitni”.

“Fortino i Vranićevo pozivanje odvjetnika liječnika na hitnu sjednicu Vlade, što je do sada nezabilježen slučaj, kao i priznanje da su hitnu sjednicu Vlade sazvali a da pri tome nisu našli za shodno da uopće kontaktiraju KCUS, jasno govori kakve namjere stoje iza njihovih poteza”, tvrde u KO SDA Sarajevo.

”Pri tome, javnost je svjedočila kako funkcionira udruženo političko-medijski poduhvat po već oprobanom i viđenom receptu, korak po korak: politički tabloidi objave informaciju dodajući niz neistina, Aljoša Čampara postavi pitanje u Skupštini, odgovori mu ministar Vranić, plasiraju se unarijed pripremljena stranačka saopćenja, organizira se vanredna sjednica Vlade, anesteziolozima hitno (vjerovatno i ranije) osigurana radna mjesta, slijede očekivane izjave već dobro poznatih tzv. analitičara, tabolidi popodne već „zaboravili“ što su jutros slagali, pa se na kraju dana sve svede na ono što uistinu i jest – politički obračun Trojke i Radončićevih medija sa menadžmentom i liječnicima KCUS-a. Da ni Fortu ni Vranića nije briga za pacijente, zbog kojih tobože sve rade, svjedoči da ih cijeli dan nisu ni spomenuli, te da je Vranić odbio novinarima odgovoriti na bilo koje drugo pitanje, pa i ono o cjepivima i cijepljennju, jer mu to, kako je sam rekao, nije tema”, stoji u reakciji iz SDA.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.