NAKON ŠTO IH JE MAMIĆ PROZIVAO I NAJAVIO VELIKU REVOLUCIJU Uhićeni osječki suci Krušlin, Vekić i Kvesić te poduzetnik Tadić

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Službenici PNUSKOK-a rano jutros uhitili su trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku – Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Antu Kvesića. Riječ je o sucima koje je za korumpiranost prozvao osuđeni bjegunac Zdravko Mamić. Osim njih trojice, uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić. Tijekom dana bit će dovedeni na ispitivanje u USKOK u Zagreb. Neslužbeno, uhićeni su u sklopu proširenja istrage protiv braće Mamić, koju se sumnjiči za davanje mita i trgovanje utjecajem.

Uskok i policija su, ne navodeći identitete, potvrdili uhićenja trojice osječkih sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju.

Uz osječke suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, prema prvim informacijama uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Uskok je priopćio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Policija je priopćila da se kriminalističko istraživanje provodi nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Policija dodaje da će osumnjičene nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predati pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnijeta Uskoku.

Uskok je precizirao kako će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Oglasio se i Zdravko Mamić

– Ukupno su uhićene četiri osobe. Oko 6 sati ujutro službenici PNUSKOK-a i porezne uprave ušli su u domove osječkih sudaca. Pretraga njihovih stambenih prostora trajala je nekoliko sati, a potom su trojica sudaca Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić. Uhićen je također i osječki poduzetnik Drago Tadić, javila je u emisiji Studio 4 novinarka HRT-a Melita Homa.

– Na društvenim mrežama oglasio se i Zdravko Mamić i napisao da pravda dolazi na svoje i nazvao suce krivosucima. Postavilo se i pitanje pravnih stručnjaka je li ovo zapravo put za izručenje Zdravka Mamića iz BiH u Hrvatsku, izvijestila je Homa.

Kamere HRT-a zabilježile su uhićenje sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića, a uhićen je i treći sudac Ante Kvesić. Također smo potvrdili i uhićenje osječkog poduzetnika Drage Tadića, javila je u Dnevniku u podne novinarka HRT-a Melita Homa.

– Da bi se sve ovo moglo provesti Državno sudbeno vijeće moralo je jučer na sjednici posebnu odluku o lišavanju slobode, određivanju pritvora i istražnog zatvora za trojicu osječkih sudaca, dodala je.

– Uhićenje ovih sudaca svakako baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe, međutim ovo pokazuje da nema nedodirljivih, da svatko treba odgovarati za nedjela koja počini, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je za reketarenje i mito teško optužio osječke suce dan nakon potvrde Vrhovnog suda presude za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama i tada su počele one sve pressice iz Mostara. Isto tako još je u listopadu prošle godine Zdravko Mamić USKOK-u dostavio USB memoriju s optužbama na račun osječkih sudaca. Jutros oko 6 sati djelatnici PNUSKOK-a ušli su u domove sudaca, pretražili prostore i onda je uslijedilo uhićenje. Njihovo odvođenje u Zagreb očekuje se tijekom dana, izvijestila je Homa.

Uhićenje sudaca komentirao je i predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban. Kaže kako je današnji dan “težak dan”.

– Ja ne mogu komentirati koliko je osoba sudjelovalo u tome, ja nisam radio izvide i nemam informaciju o tome u kojem opsegu i u kojem su doticaju sve te osobe koje su danas uhićene, što su one radile i kakve su radnje radile. Dakle, to USKOK zna. Da li je to težak dan? Težak je dan. Da li je to teško prihvatljivo u poslu kojeg radimo? Da, sudac mora biti moralan, mora biti častan, mora poštivati zakone i mora biti neporočan kako bi svi oni o kojima mi odlučujemo imali povjerenje u odluke u koje mi donosimo, poručio je.

Odvjetnik suca Krušlina: “U paketu”

– Bilo je teško očekivati da DORH neće provesti temeljitu istragu i da neće provjeravati sve navode Zdravka Mamića koje je iznio na račun sudaca. Međutim s druge strane i on je obuhvaćen tim postupkom tako da vrlo vjerojatno da DORH nije mogao odoljeti situaciji u kojoj će njega procesuirati, pokušati ga dobiti u Hrvatsku i onda sve to skupa rješavati ovdje u paketu, sve te njegove navode, sve sumnje koje su se pojavile i sve ono o čemu je on govorio medijima proteklih mjeseci, rekao je za HRT Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik uhićenog suca Darka Krušlina.

Bauk: “Jučer smo na DSV-u odlučili skinuti imunitet sucima”

Saborski zastupnik SDP-a i član Državnog sudbenog vijeća Arsen Bauk rekao je da je USKOK u utorak prijepodne uputio prijedlog Državnom sudbenom vijeću za skidanje imuniteta trojici osječkih sudaca, za lišenje slobode i određivanja pritvora.

– DSV je na jučerašnjoj sjednici donio odluku da se dvojici imunitet skine jednoglasno dok je za trećeg odluka donesena većinom glasova. Većina u DSV-u smatrala je da će o određivanju pritvora u konačnici odlučivati sudac, rekao je Bauk.

Dodao je da se u zahtjevu USKOK-a navodi ono što je Mamić objavljivao na Facebooku.

Predsjednik Milanović o uhićenjima sudaca: Sistemski poremećaj, kao lupus

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je uhićenje sudaca osječkog suda.

– Ne znam detalje, vidjet ćemo što će biti. Tri suca, mislim, to je sistemski poremećaj. Djeluje kao lupus, teža imunološka situacija. Puno je tri suca. Postoji jedna polufikcija da Vrhovni sud, kojem je pak osnivanjem Visokog kaznenog suda “oduzeto pola glave”, to je protuustavni i kad tad će biti promijenjeno i ukinuto. Da na čelu Vrhovnog suda je osoba, koja god, koja bi u određenim postupcima, stavom, gardom, mogla činiti razliku. To do sada nije bio slučaj. Ja sam predložio Zlatu Đurđević, a HDZ će očajnički, pod svaku cijenu pokušati minirati. Vidjet ćemo što će biti. To je HDZ-ovo pravosuđe, “jedan kroz jedan”. Tu razgovora nema. To Plenković štiti i njegova bratija i Šeks, istaknuo je.

Dodaje da ako su uhićena trojica sudaca da se ne radi “o štriku, već o mreži”, prenosi HRT.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.