Milanović od Plenkovića traži da se raspravlja o Hrvatima u Federaciji, ne u cijeloj BiH – oštra reakcija iz SDA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Mi poštujemo Bosnu i Hercegovinu, ja sam baš naglasio u Federaciji BiH, dakle ne u cijeloj BiH”, izjavio je Milanović koji traži od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da jedna od tema sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost bude ‘kršenje Daytona na štetu Hrvata u Federaciji BiH’.

“On je odbio razgovarati o problemu kršenja Dayona na štetu Hrvata u Federaciji BiH. To mi je neobično, ja ću ga još jednom zamoliti da se to razmatra. Mi poštujemo Bosnu i Hercegovinu, ja sam baš naglasio u Federaciji BiH, dakle ne u cijeloj BiH”, izjavio je Milanović koji je kazao je da “Plenković bježi od ove teme”.

“Poručio je kako to treba širom temom, dakle položaj svih Hrvata, od Novog Zelanda preko Antarktika, što je pogrešno jer samo u BiH su Hrvati konstitutivni narod. Iz nekog razloga on bježi od te teme”, rekao je Milanović.

Najjača bošnjačka stranka na vlasti u BiH, SDA, osporila je u petak pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u toj zemlji a izrijekom su osudili inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da to bude tema sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti Hrvatske.

Predsjednik Milanović je ranije premijeru Andreju Plenkoviću uputio prijedlog za sazivanje Vijeća nacionalne sigurnosti čija bi jedna točka bila posvećena položaju Hrvata u Federaciji BiH i provedbi Daytonskog sporazuma.

U stranačkom priopćenju iz središnjice Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu objavljenom tijekom dana stoji ocjena kako je zahtjev predsjednika Milanovića da Vijeće nacionalne sigurnosti o tome raspravlja “populistički i protupravni”.

“Iako je očito da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu s vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne ‘oštri zube’ na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. Podsjećamo Milanovića da su zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti s tih sastanaka su bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu”, stoji u priopćenju SDA.

Iz najveće bošnjačke stranke u BiH poručili su kako su jedina tijela koja su zadužena nadzirati provedbu Daytonskog sporazuma Vijeće za provedbu mira (PIC) i Vijeće sigurnosti UN.

Predsjednika Hrvatske pozvali su da “dobro razmotri i zaključke o osudi (Vijeća sigurnosti UN) slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća prijetnja miru”.

Pri tom su podsjetili kako su dužnosnici HDZ BiH, stranke koju podupire Milanović, bili ti koji su u Mostaru ovog tjedna odali počast osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću čime su njegove žrtve uvrijedili na najgori mogući način.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.