“Lockdown generacija” – 1,6 milijardi učenika pogođeno koronakrizom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa dugoročno će, u gospodarskom i društvenom smislu, najteže pogoditi mlade, upozorili su u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski europarlamentarci iz redova HDZ-a, istaknuvši kako Europski parlament u pregovorima o novom dugoročnom proračunu EU-a inzistira na izdašnim sredstvima i programima pomoći za mlade, prenosi Nacional.

Eurozastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Željana Zovko sudjelovali su na seminaru za mentore programa „Škola ambasador Europskog parlamenta“, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Zastupnica Sunčana Glavak rekla je kako se zbog posljedica koronakrize globalno već govori o lockdown generaciji budući da je – prema podacima UNESCO-a – 1,6 milijarda učenika diljem svijeta pogođeno zatvaranjem institucija za obrazovanje.

Napomenula je kako Europski parlament – u sklopu pregovora o novom dugoročnom proračunu EU-a – inzistira na izdašnim proračunskim sredstvima te programima pomoći mladima.

„I prije pandemije postojao je problem s nezaposlenošću mladih. Tada je ona iznosila 15 posto u skupini od 15 do 24 godine. Podaci iz kolovoza govore o rastu od gotovo tri posto, što ukazuje na trend koji nije dobar“, upozorila je Glavak.

I zastupnik Karlo Ressler rekao je kako će kriza izazvana pandemijom covida-19 dugoročno najviše pogoditi generaciju koja tek ulazi na tržište rada, ali i učenike u srednjim školama.

„Tijekom prošle financijske krize vidjeli smo da su mladi bili nadprosječno zahvaćeni posljedicama pa su tako imali problema sa zapošljavanjem, malim plaćama, osamostaljivanjem i zasnivanjem obitelji. I ova će kriza u gospodarskom i društvenom smislu biti najteža upravo za mlade“, rekao je Ressler.

Zastupnica Željana Zovko upozorila je da će – osim o gospodarskim posljedicama – trebati voditi računa i o psihičkim posljedicama zbog pandemije.

„Trpe čitave generacije. Nemaju svi jednaki pristup opremi, logistici i drugim mogućnostima učenja i rada na daljinu, tako da će biti i velikih rupa u obrazovanju, a na to se možda nedovoljno osvrćemo u debatama“, zaključila je Zovko.

 

 

(Izvor: Nacional)

Share.

Comments are closed.