Krije li Gradac tajne o nepoznatoj kraljici?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradac? Hm! Mjesto i brdo u Ljubuncima u općini Prozor-Rama kojeg su uvijek ovijale neke tajne. Pričale su se legende o pronađenom blagu, o kraljici koja je tu davno stolovala pa je morala pobjeći, o narodu koji je davno nestao s tog prostora, o kostima, mačevima i kopljima koja su pronađena tijekom oranja i obrađivanja njiva… O mjestu odmora kraljice Katarine Kotromanić koja je na bijegu pred Osmanlijama odsjela na Gracu kako bi se odmorila te nastavila dalje…

To je samo dio od onoga što se u narodu uzdolskog kraja pripovijedalo. I da sve to ne ostane samo legende pobrinula su se arheološka istraživanja.

Što je sve otkriveno na Gracu?

Na samom početku istraživanja otkrivena je velika i vrijedna rimska cisterna za vodu. Njezina veličina i uređenost ukazuju na vrijedan državni odnosno vojni objekt. U njoj je pronađen kameni blok s uklesanim rimskim bogom Merkurom, za kojeg se u početku mislilo da je ilirski bog Silvan.

Ubrzo nakon toga otkopani su i temelji crkve s krstionicom iz 6. stoljeća. Pronađeno je mnoštvo ulomaka keramike iz različitih razdoblja, ostaci oružja, posudica iz brončanog doba…

Kome su pripadali grobovi u crkvi na Gracu?

Da legende pričane o Gracu postaju sve uvjerljivije potvrdila su dosadašnja otkrića. Ali to nije sve. U crkvi je otkriven prazan grob u kojem je pronađena ukosnica. Grob u samoj crkvi ukazuje da je riječ o mjestu u kojem je svoje počivalište našla poštovana osoba. No, on je prazan i to govori da su nekadašnji stanovnici, ma gdje pošli i zbog čega, iz poštovanja prema sahranjenoj osobi ponijeli i njene kosti sa sobom. Obzirom je u praznom grobu pronađena ukosnica, ukazuje da bi mogla biti riječ o ženskoj osobi koja je bila tu ukopana. Tko je ona bila, nikada se neće saznati!

Daljnjim istraživanjima pronađen je još jedan grob. Ovaj grob je u sebi sačuvao zemne ostatke mlađe osobe, a savršen oblik lubanje otkriva moguću lijepu fizionomiju lica. Kostur je visine ca. 180 centimetara. Osim kostiju u grobu nije bilo ničeg drugog. O kome je riječ ili kojem je narodu pripadala osoba ukopana u crkvi pokazat će DNK-a analiza.

Tko li je tu stolovao, živio, radovao se, tugovao, borio se s neprijateljima, dočekivao prijatelje, gradio, uzgajao bijelu pšenicu, odgajao djecu, teško je reći. Ostaje samo da malim djelićem otkrijemo, a sve ostalo prepustimo mašti i nastavimo čuvati legende o ovom kraju. Legende nikada ne umiru!

Čuvati nalazište

A svi oni koje žele posjetiti arheološko nalazište Gradac moraju voditi računa da ne hodaju po samim iskopinama, ne diraju ništa, ne primiču se blizu i da s poštovanjem pristupaju ovom mjestu. Tko zna po još kakvim i čijim grobovima se tu hoda i kakve će još tajne izroniti. Ovo je povijest, a i mi ćemo biti dio neke povijesti.

 

 

(izvor: ramski-vjesnik.ba)

Share.

Comments are closed.