Kraljica Elizabeta princu Andrewu oduzela sve vojne i kraljevske titule, a od optužbi za seksualno zlostavljanje branit će se kao civil

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Britanska kraljica Elizabeta oduzela je svom sinu, princu Andrewu, sve njegove kraljevske i vojne titule zbog tužbe koju je protiv njega pokrenula Virginia Giuffre, žena koja tvrdi da ju je seksualno zlostavljao kad je bila maloljetna, piše BBC.

Njegove dužnosti bit će raspoređene među članovima kraljevske obitelji, a vojvoda od Yorka nadalje neće preuzimati nikakve javne dužnosti te će se braniti u ovom slučaju kao privatni građanin, navodi se u službenoj objavi Buckinghamske palače, prenosi Jutarnji list.

Podjsetimo, pravni tim britanskog princa Andrewa izvijestio je danas da neće komentirati nakon neuspjeha njegovih odvjetnika da uvjere američkog suca da odbaci tužbu Virginie Giuffre.

U odluci koja je objavljena u srijedu, američki okružni sudac Lewis Kaplan je kazao da bi Giuffre (38) mogla podići optužnicu na temelju tvrdnji da ju je Andrew tukao i namjerno je uznemiravao dok ju je pokojni financijer Jeffrey Epstein podvodio.

Šezdesetjednogodišnji princ, drugi sin kraljice Elizabete (95), porekao je optužbe da je Giuffre prisilio na spolni odnos prije više od 20 godina u londonskoj rezidenciji bivše Epsteinove suradnice Ghislaine Maxwell, i da ju je zlostavljao na dvije druge lokacije u Epsteinovom vlasništvu.

Odluka suca znači da bi Andrew bio mogao biti primoran predočiti dokaze na suđenju koje bi moglo početi između rujna i prosinca ove godine ako ne dođe do nagodbe.

Princ je morao podnijeti ostavku sa svojih javnih dužnosti 2019. zbog svojih veza s Epsteinom i nakon katastrofalnog intervjua za BBC, za koji se nadao da će skinuti ljagu s njegovog imena, no umjesto toga je izazvao podsmijeh i brojna podpitanja.

Buckinghamska palača je jučer rekla da neće komentirati pravna pitanja u tijeku, a danas je objavila odluku o oduzimanju svih titula.

 

/Republika/

Share.

Comments are closed.